Kā pārliecināt bērnus sakārtot savu istabu: 7 vienkārši soļi

Radi jēgu

Jautājumu “Kāpēc vispār jātērē laiks tīrīšanai?” sev uzdod katrs pieaugušais. Daži pat necenšas atbildēt uz šo jautājumu, un turpina visu dzīvi dzīvot picas kastīšu ielenkumā. Ko gan tu gaidi no bērna? Nāksies paskaidrot, ka viss tiek sakārtots tāpēc, lai pēc tam varētu ērti iekārtoties uz grīdas un noskatīties multfilmas, bet nekārtību uz galda novāciet tāpēc, lai varētu uzlikt uz galda zīmēšanas albumu un pazīmēt.

Necepies

Ja katra uzkopšana sākas ar burkšķēšanu, un beidzas ar skandālu, tad kārtības ieviešana bērnam ātri vien asociēsies ar kaut ko neforšu. Tici man, prieks, smiekli un mamma ar labu noskaņojumu bērnam ir daudz svarīgāka par nopulētu grīdu. Ja izdosies no uzkopšanas uztaisīt varbūt ne svētkus, bet kaut ko interesantu un iedvesmojošu – malacis, piespraud sev medaļu “Supermamma 2017”.

Paslavē

Uzslava ir smalka lieta. Šeit nedrīkst pārcensties. Ja redzi, ka bērns cenšas tīri uzslavas dēļ – piebremzē. Viņam visu dzīvi neaplaudēs par saklātu gultu. Un centies slavēt nevis sfēriskas prasmes vakuumā, bet gan pilnīgi konkrētas prasmes un sasniegumus. Tāpēc, ka pat pieaugušajam teiciens “malacītis” skan ne tik iedvesmojoši, kā “vai dieniņ, cik tu rūpīgi visu esi izkārtojusi pa plauktiem!”.

Spēlējies

Noslaukiet putekļus uz ātrumu (kurš pirmais aizgājis līdz plaukt galam, tas arī ir malacis), izspēlējiet glābšanas misiju, atgriežot izmētātās rotaļlietas mājās, tas ir kastē. Var pat iegādāties speciālas “bērnu” uzkopšanas ierīces – salvetes ar skaistiem zīmējumiem un mazu slotiņu. Lai bērns lepojas ar uzkopšanas ekipējumu, tā viņš vēl labprātāk to izmantos.

Uzliec sodus

Vaimanāt un žēloties par to, ka troņmantinieki aug kā sivēni, nav produktīvi. Vēl bezjēdzīgāk ir sodīt – būs tikai vairāk asaru un skandālu. Vislabāk izveido sodu sistēmu. Tai nav obligāti jābūt materiālā izteiksmē. Katrs uz galda atstāts netīrs šķīvis – mīnus viena multfilma. Nekā personīga, vienkārša matemātika.

Avots: pics.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru