Kā iegūt bagātīgu ķiršu ražu

Garšīgas ražas kvalitāti ir atkarīga no daudziem faktoriem, tomēr ir maz tādu cilvēki, kuri zina, kā pareizi rūpēties par ķirsi, panākt labu ražību. Koki var augt arī patstāvīgi, bez liekas uzmanības, bet tad labu ražību varat negaidīt. Cita runa ir par kokiem, par kuriem rūpējas un izrāda uzmanību – tādi augs un aktīvi dos ražu.

Kā iegūt bagātīgu ķiršu ražu

Jaunu un vecu koku aprūpe

Uzsākot rūpes par ķirsi pavasarī, nepieciešams ņemt vērā dažus pamata momentus: iestādītā koka vecums, auga stāvoklis, laika apstākļi. Jauniem kociņiem, pēc pavasara pārstādīšanas, nepieciešama minimāla aprūpe, pietiek vien tos labi apliet karstajās dienās (4 – 5 ūdens spaiņi maijā vai jūnijā), un veikt profilaktiskus pasākumus pret slimībām un kaitēkļiem.

LASI VĒL: Liela raža garantēta, Ja vien gurķus jūs audzēsiet piramīdās! Izlasi, un atceries!

Pēc stādīšanas un līdz pirmo ogu novākšanai, jaunie ķirši ir lieliska barība kaitīgajām vabolēm un kukaiņiem. Plānā miziņa nespēj pilnībā aizsargāt jaunos stādus pret ērcēm un laputīm. Nepieciešams nodrošināt pilnvērtīgu un pareizu aprūpi pavasara un vasaras dienās, aizsargāt jaunaudzes ar visām pieejamām metodēm (kārtīgi nobalināt stumbru, apsmidzināt ar vara sulfātu vai bordo šķidrumu).

Lai pagatavotu šķidro vara sulfāta šķīdumu, vajag atšķaidīt 3 ēdamkarotes preparāta 10 litros ūdens. Cīnīties ar laputi, kam tik ļoti patīk jaunie, sulīgie kociņi, palīdz apsmidzināšana ar Fitoverm (2 ml līdzekļa uz litru ūdens), Inta-vir (1 tabletīte uz spaiņa ūdens), no dabīgajām metodēm tiek izmantots tabakas uzlējums.

Rūpēs par veciem ķiršu kokiem, vajag pastāvīgi attīrīt, dedzināt atmirušās stumbra daļas, veikt atjaunojošu apgriešanu. Pieauguši koki sāk laist pieaugušus bazālos dzinumus, šis fakts liecina par ķirša koka vecumu. Ar intensīvo dzinumu augšanu pie stumbra saīsinās koka dzīvotspēja. Apgrieziet sausos, slimos, bojātos zarus, novāciet dzinumus.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru