Kā atbrīvoties no lapsenēm dārzā?

Kur dzīvo lapsenes

Cīņa ar atsevišķiem indivīdiem, kas cenšas dzelt vai arī to dara periodiski, nesīs tikai īslaicīgus rezultātus. Ja viņas ir savairojušās, tas nozīmē, ka tuvumā ir pūznis. Parasti tas izvietots noslēgtā stūrī: bēniņos, zem balkona, jumta, ūdensnoteku caurulē, dūmvadā, starp sienu apšuvuma. Ir zemes lapsenes, kas pūžņus veido līdzīgi kurmju alām, tieši augsnē. Viņas ir vēl bīstamākas, jo var spēcīgi sakost, ja cilvēks nepamanīs un uzkāps uz viņu mājvietu.

Kukaiņi vietu pūznim izvēlas maija beigās. Tieši šajā laikā arī vajadzētu rīkoties. Ja pagājušajā gadā jūs necīnījāties ar lapsenēm, tad šogad viņas atkal atlidos. Lai izvairītos no iebrukuma, pūznis ir jāsadedzina, bet tā atrašanās vieta ir jānotīra ar nazi, jāapstrādā ar kālija permanganātu vai hloru. Atlidojusī mātīte meklēs citu vietu.

Lapseņu iznīcināšanas metodes

Pēc lapseņu pūžņa atrašanas vajadzētu izvēlēties veidu, kas palīdzēs atbrīvoties no kukaiņiem.

*Ja ir iespēja uzlikt spaini (vai jebkuru citu trauku) ar ūdeni tā, lai pūznis tajā pilnībā ievietotos, tad pietiks ar 10 minūtēm, lai pabeigtu procedūru. Mājvieta samirks un kaitēkļi aizies bojā.

*Cieši noslēgt mājvietu ar celofāna maisiņu. To vajadzētu aiztaisīt ar spraudēm vai līmlentu (atkarībā no atrašanās vietas). Pēc tam veikt nelielu iegriezumu, un pa to iepūst spēcīgu aerosola plūsmu un cieši aiztaisīt atvērumu. Aptuveni pēc stundas maisiņu var noņemt un likvidēt pūzni ar beigtajām lapsenēm.

*Parastajā izsmidzinātājā ieliet benzīnu, appūst visu tuvāko teritoriju un pašu pūzni. Visas būtnes aizies bojā. Līdzekli var aizstāt arī ar dīzeļdegvielu. Rezultāts ir tāds pats, tikai smaka paliks ilgāk.

*Kukaiņi necieš arī “Domestos” iedarbību. To labāk lietot neatšķaidītu.

*Ja pūznis atrodas grūti aizsniedzamā vietā, vajag kārtīgi apstrādāt to vietu, pa kuru lapsenes ielien. Pakāpeniski kukaiņi pieradīs pie cīņas, un tāpēc dažu aerosolu lietošana var nenest vēlamos rezultātus, bet tikai lapsenes sakaitināt. Visiedarbīgākie ir: “Troapsil”, Moskitol aizsardzība pret lapsenēm”, “Get”, “Sipaz”, “Ambuš”, “Aktelik”, “Smelnet”.

*Sevi labi ir parādījusi arī dūmu bumba “Fas”. Bet “Fumitos” cīņai ar lapsenēm nederēs. Nekādu kaitējumu lapsenēm tas nenodara.

*Iegādāties ēsmu un pagatavot viņām “kārumu”. Slimās būtnes inficēs arī savus ģimenes locekļus, un ar laiku pazudīs pavisam.

* Zemes lapseņu pūzni var apliet ar vārošu ūdeni un pēc tam kārtīgi sablīvēt zemi. Bet nepietiks ar ūdeni no tējkannas vai katliņa.

*Sagatavo cementa šķīdumu, pievienojot smiltis attiecībā 1:3, apliet zemes lapseņu midzeni.

**Tas ir interesanti! Agrāk ļoti iedarbīgs līdzeklis cīņai ar lapsenēm bija kerosīns. Bet tagad no tā iet bojā tikai dažas, bet pārējās sāk atriebties par kaitējumu.

“Uzbrukuma” noteikumi

Savā mājvietā lapsenes salido uz nakti. Ja likvidēsiet tukšu pūzni, tad tā var situāciju tikai pasliktināt. Viņas vienalga atgriezīsies un jums uzbruks ar lielu spēku – šie kukaiņi ir ļoti atriebīgi. Operāciju var veikt tikai no vēla vakara līdz agram rītam.

Neatkarīgi no izvēlētās metodes, ir jāievēro drošības pasākumi. Iztraucētie kukaiņi bruks virsū visam, kas kustas. Un mierīgas atpūtas vietā bez kaitinošās dīkšanas jūs riskējat nokļūt slimnīcā.

**Apģērbam ir jābūt no blīva auduma, ar garām piedurknēm. Obligāti jābūt galvassegai.
**Seja un kakls jāapklāj ar trīskārtīgu marles apmetni, kas stiprināts pie apģērba.
**Papildus visam – gari gumijas cimdi.

Nepieciešams pilnībā novākt visas pūžņa atliekas, izmantojot nazi un citus instrumentus, vieta jāapstrādā ar kālija permanganātu vai hloru. Un katram gadījumam jāizkarina lipīgā lenta.

Humānāki veidi, kā cīnīties ar kukaiņiem

Nav obligāti lapsenes jāiznīcina. Var vienkārši darboties tā, lai viņas vienkārši šo vietu pamet. Uz labu rezultātu gaidīt nevajag, bet vismaz būs izvēle: izskaust vai arī līdzpastāvēt.

*Blakus lapseņu mājvietai novietot pāris gabaliņus sarkanā pipara (nelieli iegriezumi tajā ātrāk sniegs vēlamo rezultātu). Pēc kāda laika lapsenes šo vietu pametīs.

*Burciņās ar ūdeni atšķaidīt ievārījumus un nolikt tālā vietā dārza stūrī, kur jūs reti esat. Kukaiņi pārcelsies uz turieni.

Problēmas rašanās risks ievērojami samazināsies, ja veiksiet profilaktisku apstrādi jau mājas celtniecības vai remonta laikā.

Kaimiņu bites: atbrīvoties vai pieciest

Lapsenes nebūt nav vienīgā problēma. Daudz grūtāk ir atrisināt jautājumu, ja kaimiņa dārzā bitnieks ir izvietojis bišu tropus, un bites dod priekšroku strādāt jūsu dārzā. Šie kukaiņi kož tikai divos gadījumos: lai aizsargātu savas mājas un, kad tie ir sabiedēti. Neviens netaisās izjaukt viņu mājvieta, bet bite, nejauši iemaldījusies matos vai apģērbā, obligāti iekodīs. Un vēl sadomās uzbrukt.

Nozīme ir arī bišu šķirnei. Blakus vienām var vākt ogu ražu, bet citas mērķtiecīgi uzbrūk no 10 metru attāluma. Mēdz gadīties pavisam bēdīgi gadījumi. Pieaudzis cilvēks var ieskriet mājās, bet suns neaizvērs savas būdiņas durvis. Un nokaitinātās bites var sakost viņu līdz nāvei. Tad jau jautājums, kā tikt vaļā no kaimiņu bitēm vair nav drošības mērs, bet gan nepieciešamība, lai pasargātu savu ģimeni.

Kārtīgam biteniekam vajadzēja saņemt kaimiņu piekrišanu, un tikai pēc tam izvietot bišu stropus. Praksē tā bieži nenotiek. Jo īpaši nekaunīgie bitenieki izvieto bites tālāk no savas mājas, nerūpējoeties par problēmām, kas var rasties citiem cilvēkiem. Tādā gadījumā vajag vērsties pēc palīdzības pie vietējām vietvarām. Ja jautājums netiek risināts, tad ir jāizdomā pašiem, kā tikt vaļā no bitēm.

Visnekaitīgākā metdoe ir augsta un stingra žoga uzstādīšana. Ja gaisa ceļš uz medus vākšanas vietu iet caur jūsu iecirknim, tad bites uzreiz lidos augstu un lidos garām.

Var vienkārši brīdināt kaimiņu, ka jūs taisāties izlikt ēsmas un noindēt tās bites, kas parādīsies jūsu iecirknī. Parasti tas nostrādā daudz labāk par lūgumiem un pierunāšanu.

Ja vajag atbrīvoties no lapsenēm vai bitēm, bet neviena metode nav sniegusi vēlamo rezultāti, tad labāk vērsties sanitārajā dienestā. Pieņemtie mēri pilnībā atrisinās problēmu uz ilgu laiku.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru