Kā atbrīvoties no lapsenēm dārzā?

Vasarnīca, salīdzinājumā ar pilsētas dzīvokli liekas esam paradīzes nostūrītis. Viss, ko daba radījusi, pareizi un skaisti. Mierina upītes čalošanu, galvu reibina tikko pļautas zāles smarža, dīvaina liekas kukaiņu žužēšana, bet….līdz tam brīdim, kamēr tas neietriecas kādā no mums tuvajiem cilvēkiem. Lūk, tad problēma par to, kā atbrīvoties no lapsenēm, kļūst visaktuālākā.

”Kaimiņu” plusi un mīnusi

Šie kukaiņi ir noderīgi ar to, ka savus kāpurus baro ar mušām, tārpiem, vabolēm un citiem kultūraugu kaitēkļiem. Bet kaitējums tomēr ir acīmredzamāks. Nodara sāpes ar savu kodienu, un izraisa dažāda smaguma pakāpju alerģiju. Ir zarnu infekciju pārnēsātāji, tāpēc, ka savos cukuru saturošu produktu meklējumos var pārcelties pa taisno no pusdienu galda uz izgāztuvi. Bojā ražu. Parasti no tām nevar ne atkauties augustā. Mīl mieloties ar augļiem un ogām, it īpaši vīnogām.

Lapseņu vai bišu klātbūtne var ne tikai sabojāt atpūtu, bet arī kļūt par īstām šausmām. Nākas pieņemt drošības mērus, pielāgoties apstākļiem, kurus “diktē” lapseņu bar. Pieauguši, veseli cilvēki var sevi aizstāvēt, tāpēc dažos gadījumos pat nepievērš uzmanību kukaiņiem. Nepieciešamība atbrīvoties no tiem rodas tad, ja ģimenē ir mazi bērni vai invalīdi.

Pirmā palīdzība lapsenes koduma gadījumā

Iespējamība, ka lapsenes iekārtosies tieši dārzā vai arī netālu no tā, ir ļoti liela. Tāpēc pavasarī vajag iegādāties pietiekoši daudz pretalerģiskos preparātus (krēmus, tabletes), kā arī ir jāzin pirmās palīdzības sniegšanas noteikumi lapsenes koduma gadījumā.

**Atšķirībā no bites, lapsene var iekost vairākas reizes pēc kārtas. Ja lapsene ir atstājusi dzeloni, tad tas ir jāizņem. Turklāt ādu nedrīkst saspiest, savādāk organismā nonāks lielāks daudzums indes.
** Pēc tam koduma vietai jāpieliek ledus, lai noņemtu satūkumu.
** Koduma vietu labi mīkstina augu eļļa. Glāzē uzvārīta ūdens istabas temperatūrā izšķīdināt vienu ēdamkaroti sodas un veikt kompreses.
** Var ievainojumu uzreiz sasmērēt ar ķiploku, sīpolu vai pētersīli.
** Dzert pretalerģijas tabletes (suprastīns, diazolīns, fenkarols). Ja reakcija ir nopietna – hidrokortizonu. Tas ir hormonālais preparāts, tāpēc patstāvīgi sev to “izrakstīt” nedrīkst.

Svarīgi! Reakcija uz kodienu var būt dažāda: augsta temperatūra, paātrināta elpošana un sirdsdarbība, maigo audu pietūkums, krampji. Šajā gadījumā obligāti ir jāizsauc ātrā neatliekamā palīdzība.

Šķir nākošo lapu un uzzini kā atbrīvoties no lapsenēm uz visiem laikiem 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru