Jums apnicis ievārījums? Pieci fantastiski veidi, kā saglabāt zemenes līdz ziemas mēnešiem!

Zemeņu sukādes

Šo zemeņu sukāžu recepti atradu pirms vairākiem gadiem kādā pavārgrāmatā. Taču aktualitāti tā nav zaudējusi arī tagad!

Tieši šīs attēlā redzamās sukādes tika pagatavotas pirms gada, bet fotografētas tagad. Pēc gada glabāšanas virtuvē tie nav zaudējuši ne savu garšu, ne smaržu.

Vēlams atrast ne pārāk lielas zemenes, kuras visas ir aptuveni vienādā izmēra.

Zemenēm nevajadzētu būt pāraugušām vai pārlieku nogatavojušām. Nomazgājiet tās, nogrieziet nost zaļās daļiņas, lieciet tās caurdurī, aplejiet ar verdošu ūdeni. Lieciet zemenes emaljētā katlā, apberiet tās ar kārtu cukura (400 g cukura uz vienu kilogramu ogu), uzlieciet pa virsu vāciņu un turiet tās +22 grādu temperatūrā diennakti. Varat tās vienkārši ielikt uz pāris dienām ledusskapī, periodiski ne pārāk stipri sakratot, lai izkustu cukurs. Lai nesabojātu zemenes, tās nekādā gadījumā nedrīkst maisīt ne ar karoti, ne ar jebkuru citu priekšmetu.

Gala rezultātā no zemenēm izdalīsies sula un pašas ogas kļūs elastīgas un izturīgas. Caur caurduri nolejiet nost zemeņu lieko sulu, pievienojiet tam klāt cukuru (ja ņēmāt vienu kilogramu ogu, tad varat piebērt 200 g cukura, proti, vienu glāzi). Apmaisiet un lieciet vārīties. Noņemiet sīrupu nost no uguns un ieberiet tajā caurdurī esošās zemenes. Turiet zemenes sīrupā apmēram 7 minūtes, vēlams ar aiztaisītu vāciņu. Iespējams, ka pietiks arī ar daudz īsāku laika periodu. Ogas būs gatavas tad, kad tās būs siltas, taču nekļūs mīkstas un nesāks jukt ārā.

Caur caurduri nolejiet nost zemeņu sīrupu, pašas zemenes pa vienai lieciet uz restēm, lai žāvētu. 50 Lieciet zemenes tā, lai tās cita ar citu nesaskartos. Žāvēt tās nepieciešams 50 grādu temperatūrā, ik pa laikam pārbaudot, vai tās nav jau gatavas. Gatavo sukāžu konsistencei jābūt līdzīgai rozīnēm.

Uzglabāt sukādes nepieciešams stikla burciņā (ieteicams šo burciņu pirms tam sterilizēt) ar hermētiski aiztaisāmu vāciņu. Lieciet burciņas virtuves plauktos istabas temperatūrā vai arī, ja vēlaties, varat uzglabāt tās arī ledusskapī.

Lietot tās varat kopā ar tēju, dažādām putrām, desertiem, kūkām, vai arī baudīt tāpat.

Zemeņu sīrups

Pēc zemeņu sukādes pagatavošanas pāri palikušais sīrups ir ļoti gards un aromātisks. Arī to var sagatavot ziemai.

Stikla konteinerus ar skrūvējamiem vāciņiem (burciņas, pudeles) no sākuma sterilizējiet. Sīrupu uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, ielejiet tos stikla traukos, aizveriet ciet vāciņus, apgrieziet otrādāk, apklājiet ar audumu un ļaujiet tām atdzist līdz istabas temperatūrai. Sīrupu varat uzglabāt gan istabas temperatūrā, gan ledusskapī (protams, ka ledusskapī būs daudz drošāk).

Zemeņu sīrupu iespējams pasniegt kopā ar saldējumu, pievienot to klāt tējām vai minerālūdenim (ja liksiet to klāt gāzētam ūdenim, iegūsiet gardu limonādi).

Zemeņu plombīrs

Lai pagatavotu patiešām aromātisku un gardu zemeņu saldējumu ar piesātinātu un dabīgu garšu, būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas: saldais krējums, cukurs un ogas.

Hermētiski noslēgtos traukos šis saldējums saldētavā var stāvēt pat vairākus mēnešus, turklāt nezaudējot savas labvēlīgās īpašības. Protams, ja jūs to neapēdīsiet uzreiz.

Noturēties pret šo gardumu ir patiešām grūti!

  • 600 g (apmēram 1 l) zemeņu
  • 200 g (1 glāze) cukura
  • 0,5 l 33% saldā krējuma

Zemenes rūpīgi nomazgājiet, nogrieziet nost zaļās lapu daļiņas, aplejiet ar verdošu ūdeni. Sasmalciniet tās blenderī, pēc tam izberziet caur sietu. Iegūsiet aptuveni 400 – 450 g ogu biezeņa. Ieberiet tajā cukuru, samaisiet, līdz tas būs pilnībā izkusis. Ja ogas ir skābas, pieberiet klāt vēl 1 – 2 ēdamkarotes cukura.

Auksto saldo krējumu saputojiet. Nebeidziet to putot kamēr paralēli lejat iekšā zemeņu masu. Maisīt nepieciešams tik ilgi, līdz masa kļūs viendabīga. Iegūto masu lejiet pa trauciņiem un sasaldējiet.

Zemeņu čipsi

Zemenes nomazgājiet, attīriet, aplejiet ar verdošu ūdeni. Sagrieziet zemenes 2 – 3 mm biezās šķēlītēs. Žāvēšanas paplātes izklājiet ar tīru marli. Izklājiet uz tām zemeņu šķēlītes. Žāvējiet tās 50 grādu temperatūrā. Čipsiem vajadzētu pilnībā izžūt. Pēc tam saberiet tos tīrā burciņā un aiztaisiet ciet vāciņu. Tos var uzglabāt istabas temperatūrā vai arī ledusskapī (tieši ledusskapī zemeņu čipsu krāsa vislabāk saglabāsies).

Zemeņu čipsus var ēst tāpat, likt klāt dažādām putrām, saldējumā, konditorejas izstrādājumos utt. Bērniem šī uzkoda noteikti iepatiksies.

Avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru