Ja Jāņu naktī nosit žurku; tur olu padusē; raganas pakaļu sadedzina… Dīvainākie Līgo nakts un Jāņu ticējumi

Kas Jāņa naktī kopojas…

Jāņu vakarā, saulei rietot, jāizrauj paparde, sakne jāpārgriež šķērsām pušu. Kāds burts tur iekšā salasāms, ar tādu sākas nākošā vīra vārds.

Jāņu dienas rītā jānogriež papardes kāts pie pašas pamatnes, uz nogriezuma būs redzams kāds burts, ar to burtu sāksies nākamā vīra vai sievas vārds.

Kad Jāņa dienas rītā, pusdienā vai pusnaktī redz kur naudas uguntiņu, tad vajaga iet droši klāt un uzmest ko virsū. Ja uzmet cepuri, tad nauda ir sešas pēdas dziļi, bet, ja uzmet kurpes vai pastalas, tad tikai pēdu.

Jāņa dienas naktī naudas sargi salasās pirtī apspriesties par naudas glabāšanu, un tur viņi arī peras. Ja grib noklausīties un izzināt, kur nauda noglabāta, tad vajaga apmaukt aramās sakas ap kaklu, uzkāpt uz pirtsaugšas un klausīties.

Jāņa vakarā jāsalasa vībotņu ziedi, jāiesien kabatas lakatiņā un naktī jābrien pa ūdeni vai rasu, tad tie ziedi pārvēršas zeltā vai sudrabā.

Jāņa vakarā jāstaigā pa pupu lauku un jāsukā mati, jo tad aug garas pupas.

Kas Jāņa naktī kopojas, tam labība sagāžas veldē.

Jāņa nakti neesot brīvu vīriešiem un ar sievietēm kopā gulēt, jo tad lini krītot veldē.

Dvieli slaukt un burvi nosist

Lai byutu pīna daudz, tad Juoņa nakti juoizslauc ūtra saimnīka guovis.

Kā Ziemas svētkos, tā arī Jāņos lopi pusnaktī runājot par cilvēku likteni. Tie esot lopu laiki, kur viņiem jādod svētku barība.

Kas grib izsargāties no burvjiem, Jāņu naktī pīlādža nūja jāaizbāž istabā vai stallī aiz griestiem; caur to ne vien atbaida pesteļus, bet tos var izdevīgā brīdī ar to pat nosist.

Ja viena saimniece grib, lai otrai saimniecei nebūtu daudz piena, tad viņa Jāņu vakarā iet ar dvieli govis slaukt un paņem arī spaini līdz. Ja kūts nav vaļā, viņa stāv pie durvīm un slauc to dvieli.

Mēslus izsutināt

Kad grib, lai govs dotu daudz piena, tad Jāņu dienā vajadzīgs aiziet uz svešu kūti, paņemt sauju mēslu, sadedzināt to smalki, izsutināt un izmazgāt ar pelniem visus stuļģus un slauktuves.

Lielo piektdienu vajaga iestādīt zirni, Jāņos paņemt zirņa ziedu, piespraust to pie cepures un ieiet baznīcā, tad var redzēt raganu.

Jāņa dienas vakarā saimnieks sēž pagalmā, lai nenāk raganas un nedara kādu ļaunumu viņa lopiem, bet, ja kāds nāk, tad viņš to uzskata par burvi un sit nost.

Jāņa dienā mājas māte liek nātras uz logiem un sliekšņiem, lai raganas pakaļas sadedzinātu.

Jāņu vakarā jāsadedzina raganu vēmekļi un pelni jāizkaisa uz krustceļiem, tad skauģi un būrēji nenāks tai mājā burt.

Ja padusē ieliek olu

Ja Jāņa vakarā ieliek padusē olu un tura līdz nākošiem Jāņiem, tad no tās izšķiļas pūķis.

Juoņa dīnas vokorā uz vuortim juolīk vaca veize, lai rupuči nalāktu klāvā un nazeistu gūvu.

Jāņu vakarā meitas apsmērē naudas gabalu vienā pusē ar sarkanu krāsu, aiziet pie upes un met viņu ūdenī. Ja naudas gabals iekritīs ar sarkano pusi, tad tā precēs nabagu, bet, ja naudas gabals nokritis ar nesmērēto pusi, tad precēs bagātu vīru.

Jāņa naktī meitai jānoģērbjas kailai, jāuzliek rožu vaiņags galvā. Kurš puisis to noķers, tas būs meitas nākamais vīrs.

Zāļu vakarā jānopin vaiņags no trīsdeviņām puķēm, ņemot no katras trīs ziediņus, un jāaiznes mežā uz krustcelēm. Pašam jānoslēpjas krūmos un jāgaida, līdz kāds nāks un paņems vaiņagu, tas būs īstais.

Smaržīgo āboliņu vajaga Jāņa naktī pagalvī likt. Kad viņš uzzied, tad ir laime.

Zirga sakas kaklā vīru piebur

Jāņu naktī meitām vajagot zirga sakas kaklā likt un uz krustceļiem stāvēt, tad dabūjot brūtgānu redzēt.

Jāņa vakarā meitām jāēd siļķe un tad jāiet gulēt. Kas nu tai naktī sapnī pasniegs ko dzert, tas būs brūtgāns.

Jāņu naktī vajag dedzināt tikko no meža pārnestas sūnas. Ja tās labi deg, tad dedzinātājs drīz apprecēsies.

Jāņa naktī vajagot iegriezt vienā eglē sirdi. Ja otrā rītā sirdī esot maijvabole, tad griezējam tai gadā būšot liela laime. Ja sirdī esot melns tauriņš, tad griezējs to gadu nomiršot. Bet ja sirdī esot sveķu piles, tad tās nozīmējot asaras.

Pīlādzi, bet ar nenokostu galotni, pārnes zāļu dienā, un svēpē ar to bērnus.

Sviests ar sagrauzdētu krupi

Jāņa naktī sists sviests jājauc kopā ar sagrauzdētu krupi, un ar to niezis jāsmērē, tad tas noejot.

Kad Jāņa naktī var dabūt no otra drēbēm kādas, kas mugurā, tad tās jāieliek vaska lodītē un jāierok zem tā paša durvīm, tad viņu apmeklēs zagļi, uguns un sērgas.

Kas grib, lai visas viņa lūgšanas tiktu piepildītas, tam jānoķer sikspārnis un Jāņu naktī pulksten 12 jāaiznes un jānoliek uz skudru pūžņa. Atpakaļ skrejot, jāaizbāž ausis, lai nedzirdētu sikspārņa pīkstēšanu, jo tad paliek kurls. Kad skudras sikspārni saēdušas, atlikušie kauliņi jāsalasa, un tiklīdz ka no otra ko lūdz, kauliņi jāpiedur pie tā drēbēm vai rokas, un lūgšana tūlīt tiks uzklausīta!

Jāņa naktī skrienot tāda pelīte ar zālīti mutē. Tā pelīte esot jānoķer, jāizņem tai zālīte no mutes. Ar to zālīti cilvēks varot palikt neredzams.

Jāņa vakaru vajagot iet uz kaimiņu robežas ēst, tad apēdīšot kaimiņa lauka svētību.

Ja kāds grib otru noskaust, tad vajaga Jāņa vakarā kurināt pirti un lūgt to pirtī, kuru grib noskaust.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru