Itāļu pavāri nosaukuši 10 izplatītākās kļūdas makaronu vārīšanā – uzziniet, ko nevajadzētu darīt!

Itālijā makaroni tiek uzskatīti par nacionālo dārgumu un lepnumu. Tos lieto kopā ar visdažādākajām mērcēm un piedevām. Taču, lai šo ēdienu pagatavotu patiešām gardi un kvalitatīvi, nepieciešams zināt pāris noteikumus un paņēmienus, kas palīdzēs sasniegt vislabākos risinājumus.

Itāļu pavāri ir nosaukuši 10 izplatītākās kļūdas makaronu gatavošanā, kuras mēs pieļaujam teju katru dienu.

  1. Dažādu ražotāju piedāvāto makaronu kvalitāte var krasi atšķirties

Ir saprotams, ka cena ne vienmēr nosaka produkta kvalitāti – tas ir tikai viens no faktoriem. Daudzi zīmoli ir stipri dārgāki nekā citi, un tam ir neskaitāmi iemesli. Viens no šiem iemesliem – ražošanas iekārtas un to cenas. Rūpniecības preses no bronzas viennozīmīgi būs daudz labākas par teflona. Bronza nodrošina daudz lēnāku žāvēšanas procesu, kas produktam sniedz porainu struktūru. Tas savukārt nozīmē, ka makaroni spēs daudz veiksmīgāk uzsūkt dažādas mērces un būs daudz sulīgāki.

  1. Izmēram ir nozīme

Kad esat izvēlējušies, ar ko kopā vēlaties ēst makaronus, noteikti ļoti svarīgi ir izvēlēties pareizā izmēra makaronus. Garie makaroni daudz labāk ies kopā ar šķidrām mērcēm, bet īsajiem makaroniem derēs mērces ar smalki sagrieztiem dārzeņiem.

  1. Ūdens proporcijas

Šajā brīdī attiecība ir pavisam vienkārša: ar vienu litru ūdens pietiks, lai uzvārītu 100 gramus makaronu. Pārāk mazs ūdens daudzums nozīmē to, ka makaroni izvārīsies daudz ātrāk no ārpuses, nekā iekšpuses. Turklāt, ja ūdens ir ļoti maz, tad tajā sakoncentrējas daudz lielāks cietes apjoms, kas ēdienu var padarīt rūgtenu.

  1. Pēc makaronu uzvārīšanas, tos nevajag noskalot

Ja vēlaties pārtraukt makaronu vārīšanās procesu, jums ir divi varianti: pievienojiet katliņā glāzi auksta ūdens vai arī vispār ūdeni nolejiet nost. Atdzist tiem vajadzētu pašiem par sevi. Ja jūs nomazgāsiet makaronus, tādā veidā tiks noskalota nost arī ciete, kas rezultēsies tajā, ka makaronus nebūs iespējams pilnvērtīgi samaisīt kopā ar mērcēm, vai arī tie vairs nebūs tik ļoti garšīgi.

  1. Noteikti pievērsiet uzmanību makaronu pagatavošanas laikam

Ja esat tikko iegādājušies iepriekš neizmēģinātus makaronus, vāriet tos tik ilgi, cik ilgs laiks tiek norādīts uz makaronu iepakojuma. Tikai neaizmirstiet arī pārbaudīt paši, vai tie tiešām ir gatavi: uz daudziem iepakojumiem ēdiena pagatavošanas laiks norādīts nepareizi. Pirms jūs vēlaties samaisīt makaronus kopā ar mērci, ļaujiet tiem pāris minūtes nosusināties.

  1. Kad makaroniem jāpievieno sāls?

Šis ir ļoti diskutabls jautājums. Ir divi varianti – ja sāls tiek pievienots ūdenī pirms makaronu vārīšanas, sāls panāks, ka ūdens vārīsies daudz lielākā temperatūrā un palielināsies ūdens vārīšanās temperatūra. Ja sāli pieliksiet ūdenim klāt tad, kad ūdens jau būs sācis vārīties, tas mazliet ieekonomēs elektroenerģiju vai gāzi (atkarībā uz kādas virsmas gatavojat makaronus). Vienīgais, no kā tiešām vajadzētu izvairīties, ir sālīt makaronus tad, kad tie tik tikko iebērti katlā, jo tas vēl vairāk samazinās ūdens temperatūru.

  1. Nekad nelieciet vāku virsū katlam, kurā tikko iebērti makaroni

Šo zina daudzi, taču atkārtošana ir zināšanu māte.

  1. Nav jēga liet eļļu klāt makaroniem, kad tie vārās, lai novērstu to salipšanu kopā

Mēs saprotam, ka ūdens un eļļa ir divas dažādas molekulāras vielas, kuras nespēj savienoties kopā, tieši tādēļ no šī paņēmiena nav nekādas jēgas. Labāk vārīšanas laikā ik pa brīdim apmaisiet makaronus un sekojiet līdzi vārīšanās laikam.

  1. Svarīgs ir arī katla veids

Spageti pagatavošanai labāk izmantot šauru katlu.

  1. Kad nokāsiet makaronus, verdošo ūdeni neizlejiet vienkārši izlietnē

Šis ūdens var vēlāk noderēt makaroniem, ja tie gadījumā būs pārāk sausi. Ūdenī, kurā vārījušies makaroni, ir ciete un minerālvielas. Ar šo ūdeni droši drīkst apliet augus, kā arī makaronu vārīšanai izmantot atkārtoti.

Noteikti neaizmirstiet dalīties arī ar saviem draugiem, radiem un paziņām!

Avots: likeni.info

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru