Inflācija turēsies ap 3% līdz gada beigām

Gada inflācija oktobrī saglabājusies tāda pati kā septembrī, proti, 3.2% apmērā. Preču cenas augušas par 3.3%, nodrošinot vairāk nekā divas trešdaļas no cenu pieauguma.

To lielākoties ietekmēja energoresursu cenas, kas atspoguļojās cenu pieaugumā transporta un mājokļu preču kategorijās, kur ietilpst gan degviela, gan gāze, siltumenerģija un kurināmais. Piemēram, degvielas cenu kāpums gada laikā saglabājies ap 20% galvenokārt augstākas naftas cenas dēļ nekā šajā pašā periodā pērn. Arī alkohola un tabakas, pārtikas un apģērba cenu kāpums virzījis preču cenu izaugsmi, tomēr mazākā mērā.

Pakalpojumu cenas oktobrī augušas par 3%. Tas ir visai mierīgs temps, ņemot vērā straujo darba samaksas pieaugumu, un nesenajos mēnešos pakalpojumu cenu kāpums bijis pat nedaudz lēnāks nekā šī gada pirmajā pusē. Tomēr, paskatoties tuvāk, lēnāku pakalpojumu cenu kāpumu lielā mērā noteica izzūdošais bāzes efekts no apdrošināšanas pakalpojumu cenu kāpuma pērn, kā arī pasažieru aviopārvadājumu cenu samazinājums, kas turpinās jau ilgāku laiku un ko, visticamāk, nosaka konkurences palielināšanās šajā jomā. Tajā pašā laikā šogad pakāpeniski turpinājušas augt restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas, kas oktobrī gada laikā sasniegušas 4% kāpumu. Tas varētu norādīt uz uzņēmumu mēģinājumiem tikt galā ar augošajām izmaksām, tostarp, darbaspēka, nelielu daļu pārnesot uz patērētājiem.

Ceturtais ceturksnis ir iesācies ar inflāciju virs 3% atzīmes. Arī atlikušajos gada mēnešos sagaidot līdzīgu gada inflācijas līmeni, Swedbank prognoze šī gada vidējai gada inflācijai ir 2.6%.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru