Gladiolas. Kad un kā tos stādīt?

Gladiolas krāšņums un grācija neatstās vienaldzīgu nevienu izsmalcinātu ziedu cienītāju. Neviena puķe nav salīdzināms ar zieda formu un izmēru, kā arī ar  krāsu toņu gammu, kurā ietilpst dažādi toņi, no baltā līdz gandrīz melnam.

Gladiolu selekcijas panākumi sasniedza nenovērtējamus augstumus, kas spēj apmierināt jebkura puķkopja kaprīzes. Ik gadu pasaules katalogos tiek iekļauti simtiem jaunu šķirņu veidi. Tad kāpēc neizaudzēt šo skaistumu savā dārzā? Ticiet, tas ir pa spēkam ne tikai puķkopjiem ar lielu pieredzi. Es padalīšos ar savu tehnoloģiju.

Sagatavošana

Gatavot gladiolu sīpolus sāk 15-20 dienas pirrms stādīšanas. Tos vajadzētu attīrīt no apvalka un rūpīgi jāizpēts, vai sīpoliem nav kādu rdzamu bojājumu, slimību vai kaitēkļu. Veselīgam sīpolam ir bieza, spīdīga virsma, jau sākuši augt, resni pumpuri un saknes.

Apkaltušus, bojātus un sapelējušus sīpolus vajadzētu izmest.

Nelielus tumši spīdīgus  plankumiņus var apārstēt: uzmanīgi nogriezt ar asu nazi un  griezumus nosmērēt ar briljanta zaļo. Sīpolus izliek diedzēšanai, siltajā, gaišajā  vietā, kas ir aizsargāta no tiešajiem saules stariem. Mitrināt tos nevajag, citādi tas veicinās sakņu attīstību, kas stādīšanas laikā vienalga aplūzīs, tas aizturēs gladiolu augšanu.

LASI VĒL: Kā pārstādīt orhideju: dažas šī vienkāršā procesa viltības

Pareizi sagatavotu sīpolu saknēm jābūt ne vairāk kā 3 mm, bet asniem, no 1 līdz 10 cm. Ja diedzēšanas laikā sīpoliem nesāka attīstīties saknes un asni, tos jāizmet.

Jebkurā gadījumā, neatkarīgi no tā, vai esat atradusi bojājumu vai nē, sīpolus, pirms stādīšanas,uz 30 minūtēm, vajag iemērkt fundazola šķīdumā,  vai vismaz stiprā zilo graudiņu šķīdumā.

Tādu pašu apskati un mērcēšanu jāveic arī gladiolu „bērniņiem”

Stādīšana

Gladiolu audzēšanas vietai  jābūt pietiekami saulainai, lai tā nav zema un mitra, kā arī  ir aizsargāta no ziemeļu vējiem. Augsne jāizvēlas  irdena, mitra, bet ne smaga. Gladiolas nebaidās augstumu, bet tomēr  labāk tos stādīt jau sasilušā zemē, + 8; + 10 grādos, 10 cm dziļumā. „Bērniņus” vajadzētu stādīt 5 cm dziļumā. Siltā pavasarī, to var darīt jau no aprīļa vidus.

Iepriekš rūpīgi jāuzirdina zeme, tā jāsajauc ar kompostu, svaigi kūtsmēsli neder! Jāizveido tranšeja, kurā jāsaber rupjo smilti. Protams, tas nav obligāts pasākums, bet smiltis, padarīs smagu zemi, par daudz vieglāku, pasargās sīpolus no slimībām, un rudenī izņemt sīpolus ar visien „bērniņiem” būs vieglāk.

Attālums starp sīpoliem ir atkarīgs no to lieluma: starp lieliem sīpoliem  – no 10 līdz 15 cm, starp vidējiem – ne vairāk kā 10 cm, starp „bērniņiem” – no 3 līdz 7 cm. Starpvagas aptuveni 30-35 cm.

Lai paātrinātu dīgšanu, vagu var noklāt ar plēvi, izveidot tuneli, izmantojot stieples.

Ja ir salnas, gladiolas jāapsedz, vai vienkārši jāapber ar zemi.  Tūlīt pēc izdīgšanas vai pēc pirmās ravēšanas, gladiolu vagas apber ar mulču vai  trūdiem, 5-7 cm biezu slāni.. Mulča pasargās zemes no pārkalšanas,  pārkaršanas un atdzišanas, aizsargās no nezālēm,  kā arī kalpos kā papildus mēslojums.

LASI VĒL: Ziedošas tulpes visu gadu. Noslēpums, kā izaudzēt tulpes mājas bez zemes izmantošanas

Gladiola – daudzgadīgs augs, bet ziemot atklātā gruntī, mūsu klimata apstākļos nevar, tāpēc кultivējas kā viengadīgs augs. Labāk izvēlēties agrās un vidējās šķirnes, lai gladiolas paspēj izziedēt un nogatavināt sīpolus.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru