Ārsti ir pret jauno modi dzert daudz ūdens! Un lūk, kur viņu argumenti…

Pažēlojiet savas nieres!

Nieru saslimšanu gadījumā hiperhidratācijas risks paaugstinās, jo šie orgāni nevar tikt galā ar papildus slodzi. Sliktāk ir tas, ka pētījumi liecina – tas var pasliktināt hronisku nieru saslimšanu.

Turklāt paaugstinās arī sirds-asinsvadu slimību risks.

Tāpēc, ja jums ir problēmas ar nierēm, jums var vajadzēt dialīzi, lai samazinātu ūdens daudzumu organismā. Tāpat var izmantot nātriju saturošus preparātus vai arī sistēmu ar nātrija šķīdumu.

LASI VĒL: Patiesībā maltītes laikā nevar dzert ūdeni vai citus dzērienus. Tas tiešām nav nieks

Kāds daudzums tiek uzskatīts par pārāk lielu?

Uz šo jautājumu nav nemaz tik viegli atbildēt. Vispasaules veselības organizācija apgalvo, ka dažādiem organismiem nepieciešams dažāds ūdens daudzums. Tas lielā mērā ir atkarīgs no aktivitātes līmeņa, metabolisma un apkārtējas vides.

Starp visiem pārējiem faktoriem, kas ietekmē vajadzību pēc ūdens, var nosaukt arī ķermeņa masu, vecumu, dzimumu un medicīnas preparātu lietošanu.

Britu veselības ministrija iesaka aprobežoties ar 6 – 8 glāzēm ūdens dienā (tikai aptuveni 1,2 litrus) organisma normālai darbībai un atūdeņošanas sajūtas likvidēšanai.

Ja jūs baidāties no hipnātriēmijas, sekojiet līdzi sāls un ūdens līdzsvaram. Tādā gadījumā labāk dzert nevis tīru ūdeni, bet gan tādu, kas satur nātriju.

Bet necentieties pilnībā atjaunot šķidrumu organismā. Tas var izraisīt kuņģa-zarnu trakta problēmas un citus nepatīkamus simptomus pārlieku liela ūdens daudzuma lietošanai.

Ieklausieties savā organismā. Dzeriet ūdeni tikai tad, kad jūtat slāpes.

Ja jums gribas dzert vairāk par 8 glāzēm ūdens dienā, tas nav normāli. Vērsieties pie ārsta – tā var būt diabēta vai nieru darbības traucējumu pazīme.

Ir svarīgs arī ūdens lietošanas ātrums.

Ja jūs izdzersiet pārāk daudz ūdens un nātrija daudzums nokritīs zemāk par 120 mml/l, jūs sāksiet izjust mērenus hiperhidratācijas sindromus. Īpaši pamanāmi tie kļūs, ja nātrija līmenis būs zemāks par 110 mml/l.

Mēreni simptomi – tie ir apziņas apjukums un krampji. Bet, ja nātrija līmenis nokritīs no 90 – 105 mml/l, simptomi kļūs daudz nopietnāki. No sākuma jūs sajutīsiet miegainību, kas var novest līdz komai.

Tad nu lūk: ja jūs izdzersiet pārāk daudz ūdens pārāk īsā laika sprīdī, tad pāreja no mēreniem simptomiem uz asi izteiktiem var būt ļoti ātra. Ir zināms gadījums, kad sieviete vakara gaitā izdzēra 30 – 40 glāzes ūdens, kas izraisīja nāvējošu intoksikāciju.

LASI VĒL: Cik daudz plastmasas mēs „iedzeram” , lietojot ūdeni no pudelēm

Jūsu nieres spēj labākajā gadījumā izvadīt puslitru ūdens stundā. Tāpēc, ja jūs stundas laikā izdzeriet vairākus litrus ūdens, jūs pārslogojat savas nieres.

Ja esat vesels, tad stundas laikā varat izdzert 800 – 1000 ml ūdens.

Padalieties ar šo rakstu ar saviem draugiem un tuviniekiem!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru