Mājās pagatavots kečups
Šī mērce no veikalā pirktās atšķiras ar to, ka tās sastāvā ir dabīgas izejvielas, turklāt tā pagatavošana ir daudz vienkāršāka, nekā patiesībā var šķist. Kad francūži saka, ka ar labu mērci iespējams apēst pat zoli, domājams, ka viņiem padomā ir arī mūsu piedāvātā mērce.
Nav iespējams nemīlēt tomātu mērci: tā spēj pilnveidot daudz un dažādu ēdienus, piešķirot saldeni patīkamu garšu. Pats labākais ir tas, ka kečups vai tomātu mērce var būt gan salda, gan asa, gan sālīta – kādu vien vēlaties.
Kādēļ gan nepagatavot kečupu mājās pašiem? Ja jau jūs ziemai gatavojat visdažādākās marinādes un konservus, kādēļ gan nepagatavot arī pa kādai kečupa burciņai, ņemot vērā, ka tā pagatavošana ir ārkārtīgi vienkārša.
Sastāvdaļas:
- 3kg tomātu
- 250 g sīpolu
- 1 glāze cukura
- malti melnie pipari pēc garšas
- 0,5 kg ābolu
- 1,5 ēdamkarote sāls
- 50 ml ābolu etiķa
Pagatavošana
- Tomātus aplejiet ar verdošu ūdeni un noņemiet tiem nost miziņas. Ābolus attīriet no mizas un sēklām, sīpolus nomizojiet. Visas iepriekš minētās sastāvdaļas sagrieziet kubiciņos, ielieciet tos dziļā katlā un lieciet vārīties uz vidējas uguns.
- Pēc tam, kad masa būs sākusi burbuļot, vāriet to vēl 10 minūtes, pēc tam ar blendera palīdzību visu sajauciet viendabīgā masā. Pēc 40 minūtēm pielieciet klāt sāli, cukuru, piparus un etiķi. Neaizmirstiet visu maisīt!
- Vēl pēc 10 minūtēm ņemiet kečupu nost no uguns un lejiet to sterilizētās burciņās.
No norādītā sastāvdaļu daudzuma iespējams iegūt aptuveni 4 puslitru burciņas lieliska kečupa, taču ņemiet vērā, ka daudzums var atšķirties arī no dārzeņu sulīguma. Iesakām izvēlēties skābo šķirņu ābolus, tāpat varat paeksperimentēt ar jebkurām garšvielām un ķiplokiem.