5 patīkamas izmaiņas, kuras sajutīsiet, kad atteiksieties no ziņu skatīšanās! Ieslēdziet savas smadzenes pēc iespējas ātrāk

Ziņu skatīšanās neko jums nedod.

Ja pajautāsiet cilvēkam, kāpēc viņš skatās ziņas, viņš atbildēs kaut ko tamlīdzīgu: “Lai būt lietas kursā” vai “Lai iegūtu informāciju”. Varētu padomāt, ka “informācijas iegūšana” ir kaut kāds svarīgs sasniegums.

Tomēr tas nebūt tā nav. Informācija pati par sevi ir bezjēdzīga. Saņemt informāciju var, lasot vilcienu sarakstu stacijā,  – bet kāpēc?

Atsakoties no ziņām, jūs pavisam drīz sāksiet saprast, cik daudz laika tām patērējāt. Visi šie gadi, ko pavadījāt sēžot pie televizora ekrāna, ko varējāt veltīt lasīšanai, valodu apguvei vai palīdzēt draugiem, ir iztērēti pa tukšo.

Izrādās, ja jūs pārstājat sekot līdzi ziņām, pasaule nesabrūk. Jūsu ierastā uzmanība “vispasaules situācijai” nekādi to neietekmē.

Lielākā daļa sarunu par politiku ir tukšas blēņas.

“Tāpēc, ka tas palīdz uzturēt sarunu!” – vājš, kaut arī attaisnots arguments par labu ziņām.

Toties vajag tikai iziet no “sabiedriski – politiskās diskusijas” spēles, kā uzreiz sāc saskatīt to absolūto bezsaturīgumu.

Lielākā daļa sarunu “par politiku” tiek balstītas uz virspusējām priekšmeta zināšanām, kas pagrābtas no negodprātīgi pasniegtām ziņām. Tam nav pilnīgi nekas kopīgs ar reālās lietas būtības izpratni.

Ja jums kādreiz ir nācies dzirdēt kāda analfabētiskos spriedelējumus par kaut ko, par ko esat vairāk nekā lietas kursā, tad jūs zināt to sajūtu, kad vienlaicīgi ir gan smieklīgi gan arī nedaudz neērti par to otru cilvēku.

Tad nu lūk: tā pati sajūta jums rodas, kad jūs iemācīsieties redzēt (dzirdēt) strīdus par politiku no malas.

Ticiet, jūs būsiet tikai priecīgi, ka esat pārstājuši tam tērēt savu laiku.

Ir citi veidi, kā iegūt informāciju.

Jā, mums visiem gribas būt informētiem. Ziņu pārraides ir reālu zināšanu surogāts, kaut arī tās sniedz kaut kādu informāciju.

Bet informācijas avotu ir daudz vairāk! Televīzijas programmas var lielīties ar apdullinošu skaļumu, bet nevar piedāvāt dziļumu.

Katra minūte, ko jūs tērējat, lai skatītos ziņas, varētu tikt veltīta, lai iegūtu kādas apzinātākas zināšanas!

Piemēram, lasīšanai. Izlasiet 3 grāmatas par jebkuru tēmu – un jūs jau zināsiet par to vairāk nekā 99 % pārējo cilvēku.

Noskatieties 10 tūkstoš stundu ziņas – un jums būs aptuvens, izplūdis priekšstats par tūkstošiem svešu tēmu…vismaz, kamēr tās neizstums jaunas.

Ja jūs interesē tikai informācijas plašums un nevis dziļums, tad tiek nodzēsta jebkāda robeža starp informāciju un dezinformāciju.

LASI VĒL: Seriāla “Vienkārši Marija” zvaigzne 42 gadu vecumā piedzemdēja dvīņus. Tagad aktrisei ir

Ja jums “nav vienalga”, izslēdziet televizoru un dariet kaut ko.

Ziņās ļoti mīl parādīt katastrofas, karus, ciešanas un mokas. Jā, pasaule ir netaisna, un arī mums bieži mēdz būt grūti novērsties no traģēdijas.

“Man taču nav vienalga!” – mēs sakām, it kā pats mazākais, ko mēs varētu darīt netaisnības upuriem, – ir vismaz noskatīties uz viņu ciešanām.

Patiesībā tas, protams, ir muļķīgi. Vēl jo vairāk: paradoksālā veidā, tāda nostāja nomierina mūsu sirdsapziņu, tajā pašā laikā neko apkārtējā pasaulē nemainot.

Vēlaties, lai ciešanu būtu mazāk? Pietiek tās vērot pie vakariņu galda!

Dariet kaut ko! Kļūstiet par brīvprātīgo, atdodiet mantas labdarības organizācijām, adoptējiet bērnu no bērnu nama, paņemiet suni no patversmes!

Jūs redzēsiet: jums paliks daudz vieglāk ap sirdi, kad jūs reāli kaut ko saviem spēkiem izmainīsiet. Lai arī tas ir sīkums – bet tas ir daudz noderīgāk, nekā blenzt ekrānā!

Un kā jums liekas – raksta autoram ir taisnība vai nē?

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru