11 sevišķi indīgi augi, par kuriem ir jāzina katram

Oleandrs Nerium

Kur sastopams: tropiskajos un subtropu reģionos. Tiek izmantots kā dizaina elements. Visā pasualē to audzē kā istabas puķi.

Īstenībā velnišķīgs augs, kas piesaista ar savu patīkamo aromātu un skaistajiem rozā  un baltajiem ziediem.

Ar ko bīstams: satur sirds glikozīdus, kas var izmainīt sirds ritmu, izraisīt vemšanu, galvassāpes, vājumu un pat nāvi. Ir leģenda, ka Napoleona karavīri, nezinot, sakūruši no oleandra ugunskuru un cepuši uz tā gaļu. Nākamajā rītā daļa karavīru vairs nav pamodusies.

Kurpītes  Acinitum

Kur sastopamas: Eiropā, Āzijā,  un Ziemeļamerikā. Skaisto violeto, zili iedzelteno ziedu dēļ tās audzē dobēs. Tas ir augsts un pamanāms augs.

Senajā pasaulē to izmantoja bultu indēšanai. Pat bites var noindēties, ja vāks medu no šī auga. Starp citu, tuvais radinieks delfīnija arī ir indīgs augs.

Ar ko bīstama: ĻOTI indīgs augs. Izraisa sirds darbības traucējumus, ādas, sejas, roku un kāju anēmiju, redzes traucējumus un nāvi. Sula var iekļūt arī caur ādu.

Parastais velnābols Datura stramonium

Kur sastopams: Ziemeļu un Centrālajā Amerikā, Eiropā, Krievijas dienvidu reģionos.

Velnābols atgādina kartupeli vai tomātu, kas arī nav nekāds brīnums, jo tas ir šo augu ir tuvs radinieks. Velnābols pēc izskata ir necils augs ar ēŗķšķainiem augļiem, kuriem iekšpusē ir melnas sēklas. Tā baltie ziedi  izdala reibinošu aromātu.

Ar ko bīstams: Satur alkaloīdus, ka paātrina sirds darbību, izrausa orientācijas traucējumus un murgus. Smagos gadījumos iespējama koma via pat nāve. Daudzu tautu šamaņi izmantoja šo augu savos rituālos.

Latvānis Heracleum

Kur sastopams: Eirāzijās mērenajos apgabalos, viens no veidiem satopams ASV.

Vienkārši gigantisks čemurziežu augs, kas izskatās ļoti iespaidīgi, taču labāk tomēr tam blakus nefotografēties.

Ar ko bīstams: Sula satur indīgas vielas, kas  ultravioletā starojuma iedarbībā var radīt sāpīgus ādas apdegumus. Tāpēc, ja jums uz ādas tiek latvāņa sula, nomazgājiet to un sargājiet skarto vietu no saules vismaz divas diennaktis.

Eiforbija Euphorbia

Kur sastopama: Visur. Bieži var redzēt uz palodzēm, tai skaitā arī bērnudārzos.

Pie eiforbijām pieder neskaitāms daudzums augu veidu, kas bieži ļoti stipri atšķiras: vieni līdzinās kaktusiem, citi -ziediem. Iemāciet bērniem neaiztikt nezināmos augus, pat ja tie aug podiņos.

Ar ko bīstams: Sula izraisa apdegumus. Vēlāk pievienojas vājums, tūska un temperatūra.

Rabarbers Rheum rhabarbarum

Kur sastopams: Kultivēts Eiropā, Krievijā, ASV.

Daudzās valstīs no rabarberiem cep pīrāgus, taisa salātus un mērces. Un daudzi pat labprāt pakraukšķina svaigo kātu.

Ar ko bīstams: Ne visi zina, ka šī auga lapas un sakni ēst nedrīkst, jo tajās ir ļoti daudz oksālskābes un tās sāļu, kas var izraisīt dedzinošu sajūtu mutē un acīs, nieru problēmas, vemšanu un diareju.

Belladonna, vai melnā velnoga jeb vilkoga Atropa belladonna

Kur sastopama: Ziemeļāfrikā, Eiropā, Krievijas dienvidu daļā, Āzijā, dažos Ziemeļamerikas rajonos.

Izskatās kā krūms ar rozā ziediem un melnām ogām. Satur dabīgo tropāna grupas alkaloīdu- atropīnu, kas izraisa acu zīlīšu paplašināšanos. Viduslaikos belladonnu pilināja acīs, lai iegūtu pavedinošāku skatienu. Mūsdienās līdzīgus pilienus izmanto acu operācijās.

Ar ko bīstama: vieglas saindēšanās gadījumā sausuma un dedzināšanas sajūta mutē, paātrināta sirdsdarbība. Stipras saindēšanās gadījumā – pilnīgs orientācijas zudums, reizēm krampji un nāve.

Rīcinaugs  Ricinus communis

Kur sastopams: Tropu, subtropu un mērenajā joslā. Tā neparastā izskata dēļ, to audzē kā dekoratīvo augu arī podiņos.

Tieši no šī auga taisa rīcineļļu. Taču neuztraucieties – pēc apstrādes ar tvaiku, visi kaitīgie toksīni  tiek iznīcināti.

Ar ko bīstams: Visticamāk – pats bīstamākais augs! Satur īpaši indīgu vielu – ricīnu. Visindīgākās ir tieši auga sēklas – pietiek apēst tikai 4-9 , lai izraisītu nāvi. Arī  mazākās devas neatgriezeniski bojā veselību, jo ricīns bojā organisma audus.

Avots: adme.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru