11 sevišķi indīgi augi, par kuriem ir jāzina katram

Dabā vienmēr ir iespēja uzdurties indīgam augam. Un ja pieaugušie, visticamāk , paies tiem garām, tad ziņkārīgie bērni, kas tiecas visu pagaršot, var ciest.

Atgādinām: daudzus ļoti bīstamus augu veidus audzē kā dekoratīvus un tos var ieraudzīt ne tikai mežā, bet arī uz palodzes vai dobē. Tāpēc uzmanīgiem ir jābūt arī pilsētā.

Gundega Ranunculus

Kur sastopama: Ziemeļu puslodes mērenajā joslā, dod priekšroku mitrām vietām, purviem. Eksistē vairāki gundegu paveidi un daudzi no tiem ir indīgi.

Ar ko bīstama:

Satur kodīgu sulu, kas var atstāt uz ādas apdegumus. Tiekot uz gļotādām, sula izraisa klepu un rīkles spazmas. Ja sula tiek acīs, tā var izsaukt pārejošu aklumu.

Velna rutks Cituta virosa

Kur sastopams: Eiropā, Āzijā un Ziemeļāfrikā. Aug ļoti mitrās vietās, purvos un upju krastos.

Mānīgi smaržo pēc pētersīļiem, taču tas ir viens no indīgākajiem augiem uz Zemes. Atšķirt to no desmitiem citiem čemurziežiem var tikai īsts botānikas speciālists. Labāk tad neraujiet rutkiem līdzīgus augus, kas aug mitrās vietās.

Ar ko bīstams:

Saindēšanās gadījumā novērojama vemšana un krampji, sirdsdarbības traucējumi, var iestāties nāve. Vien ar nieka 100 – 200 gramiem velna rutka saknes var nogalināt govi.

Plūškoks Sambucus

Kur sastopams: Ziemeļu puslodes mērenā josla, Austrālija.

Paši izplatītākie veidi ir sarkanais un melnais plūškoks. Visas auga daļas ir indīgas, un, ja jūs vienkārši esiet tikai pieskārušies augam , labāk tomēr ir nomazgāt rokas. Interesanti, ka nogatavojušās melnā plūškoka ogas ir pavisam nekaitīgas. Tās izmanto dzērienu pagatavošanā un cep pīrāgos.

Ar ko bīstams: provocē galvassāpes, vājumu, vēdersāpes, dažreiz krampjus. Var būs sirds mazspēja un apstāties elpošana.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru