Zinātne ir apstiprinājusi un paskaidrojusi, kādā veidā suņi atpazīst “sliktus” cilvēkus

Bieži mēdz būt tā, ka suņu īpašnieki nevar izskaidrot, kāpēc noteikti cilvēki viņu mājdzīvniekos izraisa modrību. Daži izdara pārsteidzīgu secinājumu, ka mājdzīvnieks, visticamāk, ir kaprīzs.

Tomēr zinātne uzskata, ka suņa uzvedība ir balstīta uz to, ka viņi spēj atpazīt “sliktus” cilvēkus. Jau ir pierādīts, ka suņi ir ļoti jūtīgi dzīvnieki, kas spēj atšķirt aizkaitinātu cilvēku no atslābināta.

Tomēr pētnieki nolēma izpētīt aspektu, par kuru mēs vienmēr esam bijuši vairāk vai mazāk pārliecināti. Suņiem ir sestā maņa. It īpaši tā izpaužas attieksmē pret cilvēkiem. Un, ja dzīvnieks kļūst vairāk vai mazāk sabiedrisks atkarībā no cilvēkiem, ar kuriem viņi veido kontaktu, tad tam ir jābūt izskaidrojumam. Tāpēc arī tika veikts  šis eksperiments – lai pārliecinātos, ka suņi spēj identificēt “sliktu” cilvēku.

Zinātnieki nolēma radīt sunim divas situācijas. Eksperimentā piedalījās suņa saimnieks un divi darbinieki. Pirmajā situācijā īpašnieks no visa spēka centās atvērt konteineru ar ēdienu. Viņš vērsās pēc palīdzības pie viena no darbiniekiem, bet otrs netika nodarbināts. Pēc tam, kad konteiners tika atvērts, suns pieņēma ēdienu no abiem darbiniekiem. Otrajā situācijā viens no diviem darbiniekiem atteicās saimniekam palīdzēt atvērt konteineru, bet otrs vispār neko nedarīja. Suns pieņēma ēdienu tikai no otrā un izvairījās pieiet klāt cilvēkam, kurš nepalīdzēja saimniekam. Tāda pati attieksme pret cilvēkiem tika novērota visiem suņiem, kas piedalījās eksperimentā. Pētījuma rezulāti tikai publicēti zinātniskajā Digest Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Тādā veidā pētnieki nonāca pie secinājuma, ka suņi par cilvēkiem spriež atkarībā no tā, kā tie uzvedas ar citiem. Ja jūsu suns rūc un nevēlas, lai viņu glaudītu kāds no jūsu apkārtējiem – tas nozīmē, ka pagātnē ir bijis gadījums, kad šie cilvēki pret jums attiecās, pēc dzīvnieka domām, “slikti”. Neaizmirstiet, ka suņiem ir lieliska atmiņa!

Avots: linkeni.info

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru