Tikai 1 sastāvdaļa izcilai sasaldēšanai! Saldas un aromātiskas ogas visu cauru gadu!

Svaigas zemenes ir izteikti vasarīgs gardums. Spilgtas, sulīgas, aromātiskas, tās smaržo pēc saules, kuru uzņēmušas sevi pilienu pa pilienam. Dažreiz tik ļoti gribas pagarināt sauli un vasaru, un uzēst saldas odziņas, piemēram, janvārī. Ko tad darīt?

Ir, protams, veikalos nopērkamas sasaldētas zemenes. Tās atrodamas lielajos ledusskapjos – vienas uz svaru, citas iepakojumos. Bet šīs ogas ir ļoti negaršīgas. Tās smird pēc freona un citas sintētikas, atsaldējot tās zaudē formas un sulu, un pīrāgs var tikt neatgriezeniski izjaukts, ja tās saskābs uz mīklas.

No šīs nepatīkamās situācijas ir viena lieliska izeja. Tu, kā jebkura cita kārtīga saimniece, vari ogas sasaldēt pati, un pats galvenais – izdarīt to ātri un prasmīgi. Tad pat ziemas vidū tu un tavi mājinieki varēsiet cienāties ar gatavām, gaisīgām ogām, it kā tās tikko būtu nolasītas no dobes.

Šajā viltīgajā lietā tev noteikti būs vajadzīgi padomi no mūsu redakcijas, kas atcerējās visus zināmos trikus ogu sasaldēšanas ziņā. Pievieno šos saviem pierakstiem un – uz priekšu!

Kā sasaldēt zemenes

  1. Zemeņu izlase

Iesākumā izvēlies labas ogas. Tām jābūt gatavām, bet ne pārgatavojušām. Lielas, sausas ogas tumši sarkanā krāsā vislabāk padodas sasaldēšanai. Sīkas zemenes sasaldējas labāk un ātrāk, un arī garša tām ir piesātinātāka.

  1. Zemeņu sagatavošana

Pārlasi ogas un izņem visas nekvalitatīvās. Labāk sasaldēt mazāk, nekā sabojāt visu partiju ar sapelējušām ogām. Ogas vēlams nemazgāt, bet tirgus zemeņu tīrība ir apšaubāma, tad labāk apstrādāt zemenes ar vārītu ūdeni. Neturi tās pārāk ilgi ūdenī, lai nepaliktu skābas.  Neņem nost kātiņus, lai oga paliktu hermētiski noslēgta, un saglabātu visus noderīgos vitamīnus. Ieber zemenes maisiņā, uzmanīgi nomazgā un izkārto vienā kārtā, lai tā nožūtu.

  1. Trauka sagatavošana

Vislabāk ogas sasaldējas veikalos nopērkamajos vienreizējos plastmasas trauciņos. Šim mērķim var izmantot jebkurus plastmasas traukus – arī saldējuma spainīšus un apgrieztas plastmasas pudeles.

SALDĒŠANA

  1. Pirmais sasaldēšanas veids ir viszināmākais. Ieliec nomazgātas un nožuvušas ogas traukā 1 vai 2 slāņos, paturi diennakti saldētavā. Pēc pilnas sasalšanas ieber ogas koka vai kartona kastēs un novieto ilgstošas uzglabāšanas vietā.
  2. Otrais veids sniedz vissaldākās zemenes. Lieta tāda, ka uzglabāšanas procesā zemenes zaudē formu un nedaudz arī garšu. Tāpēc to var apbērt ar cukuru.
  3. Ņem 300 gramus smalka cukura vai pūdercukura uz katru kilogramu zemeņu. Izkārto kārtās no kātiņiem attīrītas zemenes, pārber tām cukuru. Liec trauciņus ledusskapī uz 2 – 3 stundām, lai zemenes atsulotos un izdalītos sulu. Pārliec zemenes ar cukuru trauciņā, kas tiks izmantots ilgstošai uzglabāšanai, un aplej ar iegūto sulu.
  4. Pēdējais veids ir visneparastākais. Tas paredz zemeņu sablendēšanu. Sasaldēšanai sagatavotās zemenes saspied vai arī ātri sablenderē. Ielej iegūto masu plastmasas trauciņos un ieliec saldētavā.
  5. Lai saldētavā varētu ielikt pēc iespejas vairāk biezeņa, pēc sasaldēšanas izņem to no trauciņiem un ietin pārtikas plēvē. Šis veids vislabāk noder “vāji” nogatavojušām zemenēm.

Lūk, tādi ir ērti spilgto vasaras ogu sasaldēšanas veidi. Izvēlies visērtāko un izmanto to, lai kādā ziemas dienā pagatavotu maigu, gaisīgu zemeņu pīrāgu, vai arī uzvārītu krūzīti saldas zemeņu tējas.

Avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru