Ziemas ķiploki: to piebarošanas triki pavasarī, lai aug lieli

Ziemas ķiploki – Pirmā pavasara piebarošana

Ir svarīgi nepalaist garām pirmo piebarošanu. To vajag veikt uzreiz pēc tam, kad nokūst sniegts. Mēslojumu veic liešanas veidā. 1 ūdens spainī vajag izšķīdināt 1 ēdamkaroti urīnvielas. Uz vienu dobi, kuras izmērs ir 1 m2 būs vajadzīgi 2 litri šķīduma.

Stādus piebarot var arī ar īstu mēslu šķidrumu, kas iepriekš atšķaidīts ar ūdeni attiecībās 6:1. Tādu šķīdumu var izmantot arī turpmākajās ziemas ķiploka piebarošanās.

No organiskajiem mēslojumiem ļoti labi sevi attaisnojuši ir putnu mēsli. Ķiploka zobiņi uzreiz sāk augt. Bet ir viens bet! Ja ķiploks domāts ilgstošai uzglabāšanai, tad svaigu putnu mēslu lietošana nav ieteicama. Pirmkārt, tie var augu apdedzināt, otrkārt, zobiņi kļūst maigi un slikti uzglabājas.

Ir svarīgi nepārspīlēt un neuzlikt pārāk lielu slāpekli saturoša mēslojuma daudzumu. Pārlieku liels slāpekļa daudzums ietekmē ātru zaļās masas audzēšanu, bet novērš ķiploka daiviņu attīstību.

LASI VĒL: Uzzini kā pareizi veikt orhideju piebarošanu tā, lai tās koši ziedētu

Otrā pavasara piebarošana

Pēc 2 nedēļām stādus vajag atkal piebarot. Barojošā šķīduma pagatavošanai ņem 1 spaini ūdens un tajā izšķīdina 2 ēdamkarotes nitrofosfāta vai NPK. Uz dobu, kuras izmērs ir 1 m2 būs nepieciešami 3 litri šķīduma.

Kā sīpolam, tā arī ķiplokam patīk, ja augsnē ir koksnes pelni. Var ar grābekli izstaigāt ap dobēm, noņemot daļu grunts un apkaisīt ar pelniem, piesedzot ar nelielu augsnes daļu. Piebarot augus ar pelniem ir ieteicams trīs reizes veģetācijas perioda laikā.

Trešā pavasara piebarošana

Jūnijā sāk veidoties jauni sīpoli, un tieši šajā laikā nepieciešams trešo reizi piebarot stādus. Lai pagatavotu šķīdumu nepieciešams ņemt 1 spaini ūdens un pievienot 2 ēdamkarotes superfosfātu un koksnes pelnus, 200 gramus.

Uz 1 m2 nepieciešami 5 litri pagatavotā šķīduma. Šī sakņu piebarošana tiek uzskatīta par pēdējo, veikt mēslošanu vēlreiz tiek uzskatīts par neracionālu darbību.

LASI VĒL: Piebarošanas-mēslošanas diēta zemenēm. Uzzini kā iegūt maksimālo ražu!

Ārpussaknes piebarošanas īpatnības

Nodrošināt augus ar visām nepieciešamajām vielām var, veicot ārpussakņu piebarošanu. Lai pagatavotu šķīdumu var izmantot  komplekso mēslojumu (pusi no iepakojuma), vadoties pēc ieteikumiem uz iepakojuma. Ārpussakņu piebarošana veicina ātru makro un mikroelementu uzsūkšanu.

Vajadzētu atcerēties, ka pavasara mēslošanai ar apsmidzināšanu jābūt kā papildinājumam sakņu piebarošanā, bet tā nekādā gadījumā nedrīkst aizstāt sakņu piebarošanu. Ķiploku stādi jāapsmidzina vakarā, kad norietēs saule, vai arī, kad vairs nav tik karsti. Ieteicams apsmidzināšanu veikt, kad ārā ir apmācies. Ārpussaknes piebarošana noder periodā, kad notiek ķiploka aktīva augšana.

Nevajadzētu pārspīlēt ar ziemas ķiploka piebarošanu, jo no pareizas pavasara mēslošana un tās daudzuma arī būs atkarīga raža.

 

Arī interesanti: Ķiploki veselībai: kā palīdz un labākās tautas līdzekļu receptes! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru