Vokālā grupa PUTNI, ērģelnieks Jānis Pelše un koncertprogramma “Hildegardes dziedājumi” Jelgavas Sv. Annas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

6.oktobrī plkst. 16.00 vokālā grupa PUTNI (vadītāja Antra Dreģe) un ērģelnieks Jānis Pelše, atzīmējot viduslaiku mistiķes un komponistes Bingenes Hildegardes 920 gadu jubileju, viesosies Jelgavas Sv.Annas Evanģēliski luteriskajā baznīcā ar koncertprogrammu “Sv. Hildegardes dziedājumi”.

Sv. Hildegardes dziedājumi ir veltījums izcilās viduslaiku mistiķes un komponistes Bingenes Hildegardes 920 gadu jubilejai, kas, popularizējot viduslaiku mūziku profesionālā izpildījumā, 2018.gadā izskanēs Jelgavas Sv.Annas Evanģēliski luteriskajā baznīcā. Programmā galvenokārt ietverti Hildegardes dziedājumi, kas veltīti Dievmātei (De Sancta Maria), renesanses laika ērģeļmūzikas skaņdarbi un dziesmas latviešu valodā, kuru autori ir senās un baznīcas mūzikas pārzinātāji Georgs Pelēcis un Andrejs Selickis.

Bingenes Hildegarde (1098 – 1179) ir viena no savdabīgākajām un ietekmīgākajām viduslaiku personībām. Vācijā un visā Eiropā viņa bija pazīstama kā izcili apdāvināta mistiķe un praviete, imperatoru un pāvestu padomdevēja, kā arī daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autore un pirmā mūzikas vēsturē minētā profesionālā komponiste – sieviete. Bingenas Hildegardes kompozīcijas rakstītas tik unikālā stilā, ka tās nepakļaujas muzikoloģiskai klasifikācijai. Viņas dziesmas ir bagātas formā un virtuozitātē, tās ietver sevī teju vai visu 11.gs. pazīstamo mūzikas žanru iezīmes ( īpatnējo Karolingu dziedājumu stilu,cantus planus, tautas mūzikas žanrus utt.). Visas Hildegardes dziesmas ir garīga satura, viņa pati ir arī dzejas autore. Iedvesmu saviem darbiem un svētīgajai dzīvei Hildegarde smēlās dievišķajās vīzijās, kuras viņu apmeklēja jau kopš agras bērnības.

Vokālā grupa Putni vairākkārt pievērsusies Svētās Hildegardes daiļradei – 2004.gadā, sadarbībā ar komponistu Georgu Pelēci tapusi oratorija Hildegardes dziesmas piecām dziedātājām, trim koklēm, blokflautai un ērģelēm; 2016.gadā septiņos koncertos Latvijā un Zviedrijā izskanēja slavenais Hildegardes vokālais meistardarbs Ordo Virtutum – alegoriska liturģiskā drāma par Dvēseles cīņu ar Ļaunumu, kas sarakstīta 1151.gadā un ko oriģinālā mūsdienu mūzikas ietvarā ar vokālo grupu Putni, zviedru taustiņvijoles (nyckelharpa) virtuosi Annu Gustavsoni un koklētāju Andu Eglīti iestudēja amerikāņu soprāns, viduslaiku mūzikas speciāliste Kristi Keta ( Cristi Catt). Neliels ieskats šajā iestudējumā no koncerta Anglikāņu baznīcā pieejams šeit:

www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=fDmZ7duQiPs

Trešais Hildegardes mūzikas programmas iestudējums top kā veltījums, atzīmējot šīs neparastās sievietes 920 gadu jubileju un popularizējot viņas unikāli skaisto, bet Latvijā reti atskaņoto mūziku. Programmā iekļauti Hildegardes dziedājumi, kā arī dažas latviešu garīgās mūzikas kompozīcijas, kuru autori ir senās un baznīcas mūzikas pārzinātāji Georgs Pelēcis un Andrejs Selickis. Koncerti top sadarbībā ar priesteriem, kuri koncertos runās Hildegardes tekstu tulkojumus latviešu valodā, kā arī klausītājiem pastāstīs par šīs neparastās personības dzīvi un darbu. Sadarbībā ar baznīcām plānots arī izdot nelielu brošūru par Sv. Hildegardi.

Dziedājumu stilistikas noslīpēšanai šī gada martā vokālā grupa Putni plānojusi meistarklases

ar pieredzējušo Hildegardes mūzikas atskaņotāju Kristi Ketu (Cristi Catt, http://www.cristicatt.com).

Vokālā grupa Putni (vadītāja Antra Dreģe) dibināta 1993. gadā. To veido astoņas dziedātājas, kuras savu meistarību guvušas, dziedot Latvijas profesionālajos koros un vokālajās grupās (Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Radio koris, kamerkoris Ave Sol, Rīgas vokālā grupa, Marana u.c.), kā arī uzstājoties kā solistes un diriģentes dažādos muzikālos projektos. Putni ir pirmā grupa Latvijā, kas savulaik vokālo ansambļu muzicēšanā izveidoja jaunu uzstāšanās stilu un ieviesa oriģinālu, mūsdienīgu repertuāru, nevairoties no nopietnām, tehniski sarežģītām kompozīcijām un drosmīgiem eksperimentiem mūzikā, vienlaikus saglabājot sievišķīgu un pievilcīgu skatuves tēlu.

Putni regulāri uzstājas profesionālās mūzikas festivālos un sadarbojas ar profesionāliem mūziķiem gan Latvijā, gan ārvalstīs. Grupas repertuārs ir stilistiski dažāds – no viduslaiku dziedājumiem līdz pat avangarda mūzikai un kompozīcijām ar roka, popa, džeza un ambient elementiem, taču īpaša vieta Putnu programmās vienmēr bijusi mūsdienu, īpaši latviešu jaunākajai mūzikai. Klajā nākuši astoņi grupas Putni ieskaņoti albumi.

Jānis Pelše (1980) mūzikas gaitas sācis Rīgas Doma kora skolā. Ērģeļspēli studējis Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Vitas Kalnciemas klasē. 2005. gadā ieguvis Maģistra grādu ērģeļspēlē.

Meistarību papildinājis Lēfstabrukas un Zalcgiteres-Ringelhaimas Ērģeļakadēmijās, kā arī Hamurgas Mūzikas un teātra augstskolā. Mācījies arī ērģeļbūvi Alvja Melbārža mūzikas instrumentu darbnīcā.

Jānis Pelše ar solokoncertiem regulāri uzstājas Rīgas Domā, Sv. Jāņa baznīcā un citās Latvijas baznīcās. Muzicējis Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā un Lietuvā.

Koncerti notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Valsts Meži atbalstu.

Biļetes nopērkamas “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internet www.bilesuparadize.lv

Vairāk informācijas www.putni-ensemble.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru