Vieduma un apziņas spoguļi Ogres muzejā

3.jūlijā Ogres Vēstures un mākslas muzejā tika atklāta divu mākslinieku, Valdas Podkalnes un Haralda Jegodzienska, izstāde “Atspulgi”.

Izstāde reflektē Valdas Podkalnes un Haralda Jegodzienska izfiltrētu pieredzi, kas tiek transformēta skulptūrās un gleznās, lai caur tām, izmantojot dažādas perspektīvas, tuvotos izpratnei par dzīvi.

Dzīve tāpat kā spogulis, dod mums atpakaļ tik, cik paši tajā ieguldam. Valdas Podkalnes instalācija ir vieduma spogulis, kurā no substancē savāktajām pieredzēm, kā asni vai sēnes uz gaismu spraucas jaunas domas ar jauniem izpratnes pozicionējumiem. Darba pamata daļu veido Zemes humuss – koks, no kura attīstās un izaug Zemes vēstnieki – asni, kas tiek simbolizēti ar tīrāko Zemes materiālu – porcelānu. Šīs skulptūras kompozīcija ir formā pārveidojušās domas un kā šajā brīdī apziņā notiekošā momentuzņēmums. Tādejādi šajā instalācijā tiek atspoguļots ne tikai personiskais tēlnieces Valdas Podkalnes “viedums”, bet arī publikai tiek izteikts piedāvājums caurskatīt katram savas apziņas spoguļattēlu.

Haralda Jegodzienska apziņas spoguļi ir viņa gleznas, kas pauž dvēselisko pasauli mūsos un apziņas, sajūtu mehānismus, kas tiek iedarbināti mirkļos, kad kaut ko piedzīvojam. Mākslinieka “Dvēseles spogulī” ir apstrādāti pēdējo gadu arhetipiski cilvēku attēli, kas viņam šķiet pazīstami. Tie atspoguļo spēju, kas mums piemīt – lielā daudzslāņainībā un dziļumā nolasīt vēstījumu klāstu, ko sniedz acis, piere un visas pārējās sejas kustīgās zonas. Ar savām izjūtām mēs varam sajust citu sajūtas.

Valda Podkalne savos darbos arvien ir izmantojusi porcelāna materiālu un ilgus gadus ir darbojusies gan Latvijā, gan Vācijā. Savulaik viņas izteiksmes telpa bija dizains, kur minimālistiskas un tīras formas bija mākslinieces īpašais raksturlielums. 90. gados viņa attālinājās no dizaina funkcionālisma, ļaujoties īstam izaicinājumam – māksliniece sāka radīt objektus, kas drīzāk raisīja asociācijas ar tēlniecību nekā ar keramiku. Tiem raksturīgā monumentalitāte ir pārsteidzoša porcelāna kontekstā, virsmas faktūru daudzveidībā un asociatīvajā daudzslāņainībā.

Māksliniece 1979.gadā absolvējusi Latvijas mākslas akadēmijas industriālā dizaina nodaļu. Līdzās rdošajam darbam, viņa 28 gadus pildīja docenta pienākumus mākslas akadēmijā, Vizuālās komunikācijas nodaļā.

Haralds Jegodzienskis savu radošo darbību attīstījis glezniecībā, tēlniecībā, fotogrāfijā un dzejā. Mākslinieks ir beidzis Kaseles universitātes (Vācijā) mākslas pedagoģijas, un tēlotājas mākslas nodaļas. 1989. gadā Haralds Jegodzienskis nodibināja Brīvo mākslu akadēmiju Gīsenē (Vācijā). Līdz 2007. gadam bija mākslas semināru vadītājs gan Gīsenē, gan citos Mākslas centros Eiropā. No 2007.gada mākslinieku pāris dzīvo Ikšķiles novada Turkalnē.

Izstāde “Atspulgi” Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz 19.augustam.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru