Vai zemenēm ir jānogriež stīgas un lapas?

Vai vajag apgriezt lapas un stīgas dārza zemenēm? Tādus jautājumus ļoti bieži uzdod dārznieki. Bet viennozīmīgas atbildes uz šiem jautājumiem nav. Viss ir atkarīgs no krūmu stāvokļa, vecuma un mērķa.

Ja jūs, teiksim, esat iegādājušās retas šķirnes, lai tās pavairotu, tad šajā gadījumā, protams, stīgas nav jāapgriež.

Tieši otrādi, pavasarī ir jānogriež ziedi, kas lielākoties pavājina stīgu veidošanos.

Citos gadījumos jaunajai zemenei, kas jau ražo, novāciet tikai nokaltušus vai kaitēkļu bojātās lapas. Stīgas nogrieziet tikko, kā tās sāk augt, atstājiet vien tās, kas aizpildīs tukšās vietas dobē.

Ja jāiegūst savi stādi, tad izvēlieties tos, kuri ir ražīgāki un kuriem ir veselīgi krūmi, bet no tiem izaugušās stīgas virziet uz blakus noliktajām bļodām ar zemi. Pēc iesakņošanas nogrieziet tos nost no mātes krūma.

Blakus pavairošanai domātajiem krūmiem var noklāt plēves vai papīra gabalu, uzbērt nedaudz irdinātu substrātu un virzīt stīgas uz turieni.

Pēc sakņu parādīšanās pie stīgām, visu stādu pārceliet uz jauno vietu, tie viegli ieaugsies. Jo ātrāk jūs atbrīvosiet krūmus no stīgām, jo labāk, jo stīgas attīstās uz tālākās ražas rēķina.

Otrgadīgajiem un trīsgadīgajiem krūmiem var apgriezt visas lapas, lai tiktu vaļā no kaitēkļiem un noteiktu slimību izraisītājiem. Labāk nopļaujiet visus krūmus līdz pat zemei.

Lapas savāciet un dziļi aprociet. Šis darbs ir jāveic uzreiz pēc ražas beigām, lai rudenī paspētu ne tikai izaugt lapas, bet arī izveidoties ģeneratīvie orgāni – nākamās ražas pamats. Tāpēc nogrieztos krūmus uzreiz aprušiniet, piebarojiet un aplejiet.

Atcerieties: krūmi, kas ziemā palikuši bez lapām, nepārziemos, tie ies bojā vai arī atstās jūs bez ogām.

Bet ir bezjēdzīgi kaut ko darīt ar zemeņu krūmiem, kuri ir inficēti ar verticilāro vīti vai nematodēm. Tādi krūmi neizbēgami ies bojā, lai kā jūs tos laistītu un barotu.

Nekavējoties tos izrociet un iznīciniet. Jaunus stādus “inficētajā” vietā jau vairs nedrīkst stādīt.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru