Uzmanību! Ekonomiskās spuldzes nav nemaz tik labas, kā domājat!

1-1Salīdzinoši nesen apgrozībā parādījās energoefektīvās spuldzes, un tās tiek uzskatītas par daudz labākām, salīdzinājumā ar parastajām: ilgāks darba mūžs, ekonomiskas, neuzkarst.

Energoefektīvās spuldzes

Daudzi nemaz nezina, ka ekonomiskās spuldzes mūsu veselībai ir ļoti kaitīgas. Tas viss tādēļ, ka tās ir ļoti savdabīgi veidotas: galveno gaismas padevi sniedz viela, kas zināma kā luminofors. Tā ir izklāta uz spuldzes iekšējās stikla daļas.

Parasti šīs spuldzes ir caurulītes vai spirāles formas. Ekonomisko spuldžu iekšpusē atrodas iepildīti dzīvsudraba tvaiki un inerta gāze – argons. Elektrības ietekmē dzīvsudraba tvaiki izdala ultravioletos starus, kas, savukārt, stimulē luminiscenci un gaismas izdali.

Pāršķir lapu un turpini lasīt

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Valdis</cite>

    Autors publicējis novecojušu informāciju. Jau krietnu laiku ir pārdošanā KED jeb diožu spuldzes, kurām nav rakstā minētās īpašības

  • <cite class="fn">Valdis</cite>

    Kļūdina: nevis KED, bet LED

  • <cite class="fn">Madara</cite>

    Šīs gaismas ietekme cilvēkiem nav bīstama, ja gaismeklis lietots PAREIZI!
    Konkrētā gaisma cilvēkiem ir pat vēlama un nepieciešama – rīta stundās (it sevisķi ziemas periodā, kad gaismu nsaņemam pietiekoši). Uz vakaru vajadzētu nomainīt pret kādu “siltāku” gaismu respektīvi ar krāsas temperatūru ap 2700K (kā piem. vecajām labajām Edisona spuldzēm jeb kvēlspuldzēm). Vēsajai ekonomisko spuldžu gaismai ir tendence mūs padarīt mundrākus un pat produktīvākus, nomākt miega hormonu – melatonīnu. Silta gaisma turpretim melatonīnu neonomāc un tāpēc ir piemērotāka vakaram, kad gribam, lai varam aiziet gulēt!

    Šis ir attiecināms uz diennakts ritmu (circadian rhythm) un tā saisību ar mūsu ķermeņa funkcijām un hormonu darbībām!

    Mums ir nepieciešama pareiza gaisma pareizajā laikā! 🙂

  • <cite class="fn">Madara</cite>

    P.S. ja runa iet par gaismu kā tādu.

    Taču ir daudz citu faktoru, kā piemēram:

    * Ja spuldze spalīst, tas gan var būt bīstamāk cilvēkiem.
    * Ekonomisko spuldžu enerģijas patēriņš patiesi ir daudz mazāks un, ja visi tautieši nomainītu savus gaismekļus uz ko ekonomiskāku – neapšaubāmi ilgtermiņā var ietaupīt, gan privāti, gan samazināt valsts kopējo elektroenerģijas patēriņu. Kā zinam citviet pasaulē elektrības nav, bet mēs “skalojam atejā”. Vērts apdomāt.

    Peikrītot Valdim – šeit talkā var nākt LED. Ko iespējams iegādāties dažnedāžādās krāsu temperatūrās, kā arī vienu gaismekli, kas ir mainīgs. bet tas jau katram privāti.

Pievienot komentāru