RSU vasaras skolā apgūst veselības aprūpes ekonomisko modelēšanu

Pulcējot maģistrantus, doktorantus, pētniekus un veselības aprūpes jomas profesionāļus ne vien no Latvijas, bet arī Lietuvas, Nīderlandes un Vācijas, aizvadītajā nedēļā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) noritēja starptautiskā vasaras skola “Ekonomiskā modelēšana veselības aprūpē” (Economic Modelling in Health Care), kas tika organizēta sadarbībā ar Greifsvaldes un Vupertāles universitātēm Vācijā un Ekseteras Universitāti Lielbritānijā. Piecu dienu garumā dalībnieki padziļināja zināšanas par dažāda veida veselības modelēšanas mehānismiem un to reālā pielietojuma iespējām.

Vasaras skolas organizatore, RSU Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes prodekāne Daiga Behmane uzskata, ka dažādi pasaulē labi pazīstami veselības aprūpes ekonomiskās modelēšanas veidi Latvijā līdz šim netiek pietiekami izmantoti, un lēmumi dažkārt tiek pieņemti balstoties uz sajūtām nevis pētījumiem. Vasaras skolas pamatuzdevums bija sniegt dalībniekiem padziļinātas zināšanas ekonomiskās analīzes metodēs, kā arī daudz tika diskutēts par šo metožu pielietojamību praksē. “Vācijā un vairākās citās ES valstīs veselības politikas veidotāji, lai pieņemtu precīzus un kvalitatīvus lēmumus, aicina universitātes sagatavot dažādus veselības aprūpes un tās ekonomiskās attīstības pētījumus. Līdzīgu sadarbību varētu uzsākt arī Latvijā,” uzskata prodekāne.

Prasmes, kuras dalībnieki apguva vasaras skolā, bija veselības aprūpes pakalpojumu ekonomiski pamatotas atrašanās vietas modelēšana pilsētā vai reģionā, pakalpojumu un izmaksu efektivitātes un pacientu plūsmu plānošana ārstniecības iestādē, slimību epidemioloģiskās izplatības prognozēšana u.c. Tā kā lekciju un semināru dalībnieki bija ne tikai no Latvijas, bet arī vairākām citām ES dalībvalstīm, tad jaunajām zināšanām būs plaša praktiskā pielietojuma ģeogrāfija.

Veselības aprūpes konsultants no Leipcigas Olafs Gecs (Olav Goetz) dalībniekus iepazīstināja ar īpašu klīniku menedžmenta simulāciju programmu, kurā ar modernas datorprogrammas palīdzību tiek noteikts efektīvākais slimnīcas telpu izvietojuma, darba laika, pacientu pieņemšanas, atbilstoša medicīnas personāla un citu jautājumu risinājuma modelis. “Ir svarīgi pārzināt dažādus jau gatavus slimnīcu vadības simulāciju veidus, lai izvēlētos piemērotāko un pacientam drošāko, kā arī efektīvi izmantotu pieejamo finansējumu,” uzsver eksperts.

Pirmā vasaras skola veselības vadības un ekonomikas jomā RSU studējošajiem notika pirms diviem gadiem Vācijā, Greifsvaldes universitātē, kur tika analizēta veselības aprūpes pieejamība lauku reģionos. Nākamā tiek plānota kādā no sadarbības universitātēm.

Par Rīgas Stradiņa universitāti

Rīgas Stradiņa universitāte ir Latvijas augstskolu reputācijas topa līdere un viena no modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi. RSU deviņās fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas. RSU šobrīd studē 8670 studenti, tostarp 2139 ārvalstu studenti no 53 valstīm. Papildu informācija par RSU ir pieejama interneta mājaslapā www.rsu.lv. Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv, Instagram un YouTube. Par RSU aktualitātēm var uzzināt arī RSU studentu medijā „Skaļāk” – http://skalak.rsu.lv

Papildu informācija:

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru