Prasmju nodošanas pasākumi atklāj gados stipro darbinieku potenciālu

Vairāk nekā trešdaļa Latvijas darba tirgū nodarbināto ir vecumā virs 50 gadiem, un viņu gadu gaitā gūtā profesionālā pieredze ir liela vērtība. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba devējus – uzņēmumus, valsts un pašvaldības iestādes – izmantot šo darbinieku uzkrātās zināšanas un prasmes, rīkojot mentoringa jeb prasmju un zināšanu nodošanas pasākumus.

Lai veicinātu ilgāku darba mūžu nodarbinātajiem, NVA informatīvās kampaņas “Zaļā gaisma gados stiprajiem” ietvaros aicina darba devējus novērtēt gados vecāku darbinieku priekšrocības un pielietot tās ikdienas darbā, kolektīvos aktīvi īstenojot darbinieku prasmju nodošanas pasākumus.

“Latvijas darba devējiem ir liela interese par pieejamajiem atbalsta mehānismiem novecošanās pārvaldībai uzņēmumā vai iestādē. Šobrīd notiek desmitiem pieteikumu izskatīšana, lai atbilstoši darba devēji varētu saņemt NVA atbalstu – uzņēmuma vai iestādes novecošanās pārvaldības plānu un atbalsta pasākumus saskaņā ar darbinieku individuālo novērtējumu. Tomēr pārmaiņas sākas ar aktīvu rīcību ik dienu – ikviens darba devējs jau šodien var izmantot sava kolektīva potenciālu, rīkojot pieredzes un zināšanu nodošanas, kā arī konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus, piemēram, apmācības un kursus kolektīva ietvaros,” norāda Mairita Mēnese, NVA ES fondu projektu departamenta ESF projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” projekta vadītāja.

Bieži vien darbinieki vecumā pēc 50 gadiem veselības stāvokļa dēļ vairs nespēj veikt līdzšinējos darba pienākumus, īpaši tas attiecas uz fiziski smagāku darbu, savukārt viņu uzkrātās zināšanas un prasmes ir nenovērtējams ieguvums jaunākajiem darbiniekiem. Prasmju nodošanas pasākumi uzņēmuma vidē ir viens no veidiem, kā gados stiprie darbinieki var nododot uzkrātās zināšanas un prasmes jaunākajiem darbiniekiem. Īstenojot prasmju nodošanas pasākumus, uzkrātās zināšanas tiek nodotas tālāk, un vienlaikus gados vecāki darbinieki ir novērtēti un arī motivēti apgūt jaunas iemaņas. Arī gados jaunākie darbinieki var pildīt mentora funkciju, piemēram, iepazīstinot citu paaudžu kolēģus ar IKT jaunumiem un sniedzot noderīgus padomus.

Nodarbinātības valsts aģentūras informatīvā kampaņa “Zaļā gaisma gados stiprajiem” tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” ietvaros. Tās mērķis ir mazināt iesīkstējušus stereotipus un uzsvērt gados vecāko nodarbināto priekšrocības darba tirgū, iedrošināt darba devējus un palīdzēt viņiem noturēt vecāka gadagājuma darbiniekus, kā arī stiprināt izpratni, ka gadi un tajos uzkrātā dzīves pieredze ir vērtīgs resurss.

Projekta ietvaros uzņēmumi, iestādes un pašvaldības, kas nodarbina darbiniekus vecumā no 50 gadiem, tika aicināti pieteikties darba vides, darba vietas un cilvēkresursu potenciāla izvērtējumam. To pēc izvērtējuma veiks speciālistu komanda, kuras sastāvā ir darba aizsardzības speciālists, arodveselības ārsts, ergoterapeits un personālvadības speciālists. Izvērtējuma rezultātā katrs darba devējs saņems sava uzņēmuma vai iestādes novecošanās pārvaldības plānu un atbalsta pasākumus saskaņā ar darbinieku individuālo novērtējumu.

Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību darba vides un cilvēkresursu potenciāla izvērtējumam un kritērijiem darba devējiem būs pieejama NVA interneta vietnes www.nva.gov.lv sadaļā “Darba devējiem”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru