Piecas visizplatītākās iezīmes, kuras liecina par zemu pašvērtējumu

Pavisam nesen internetā izplatījās šāds teiciens: “Iesēsi darbību – iegūsiet pieradumu, iesēsiet pieradumu – iegūsiet raksturu, iesēsiet raksturu – iegūsiet likteni.” Tā vien šķiet, ka šajā vārdu virknējumā tiek iekļauta visa dzīves jēga.

Mēs esam apkopojuši piecus ieradumus, kas liek mums par sevi domāt daudz sliktāk, kā patiesībā ir.

Ieradums salīdzināt

Tie, kas mēdz sevi salīdzināt ar citiem, parasti savās acīs šķiet daudz mazāki. Tā ir iegājies, ka parasti salīdzinām sevi ar tiem, kas ir daudz veiksmīgāki, nevis otrādi. Psihologi apgalvo, ka šāda sevis salīdzināšana spēj ļoti negatīvi mūs ietekmēt: krītas ticība saviem spēkiem, attīstās depresija un nelāgas domas. Vienīgais, ar ko mēs varam sevi salīdzināt – ar sevi pagātnē un ar sevi tagadnē.

Vēlme sacensties

Ko nozīmē sāncensība? Lielākoties tā ir spēcīga vēlme pierādīt sev un citiem, ka jūs esat labāks par kādu citu. Citiem vārdiem sakot, sāncensība ir nekas cits, kā ierobežots ego, kas mudina jūs dzīvot nemitīgā spriedzē. Atcerieties, ka jūsu dzīves mērķis ir kļūt labākiem, iespējams – labākiem par sevi, taču ne par savu sāncensi.

Pieradums cerēt

Dzīvot cerībās un gaidās, ka pēkšņi uzradīsies cilvēks, kas palīdzēs jums atvieglot dzīvi un uzņemsies visu atbildību uz sevis. Patiesībā – tās ir vienkārši bailes no dzīves. Jūs baidāties, ka pie rokas neatrodas scenārijs vai kaut kas, kas pateiks jums priekšā, kā rīkoties. Šādā veidā jūs atņemat sev dzīves burvību.

Pieradums meklēt no kāda apstiprinājumu vai atzinību

Kad cilvēks nezina savu vērtību, tas sāk meklēt atzinību no citiem cilvēkiem. Lai iegūtu šādu apliecību no citiem, bieži vien nākas darīt nevis to, kas jums būtu sirdij tuvāk, bet to, ko par pareizu uzskata sabiedrība. Jo vairāk šādu nepatiesu atzinību, jo vairāk nepieciešams censties publikai. Tas sanāk kā sava veida apburtais loks, no kura izrauties iespējams tikai tad, kad apzināties savu personības vērtību, kas rodas no iekšienes, nevis no neatkarīgu vērtētāju viedokļiem no malas.

Pieradums manipulēt

Kad cilvēks netic pats saviem spēkiem, tas sāk izmantot citus cilvēkus, lai sasniegtu savus nospraustos mērķus. Taču tā ir, gribot vai negribot, manipulēšana ar cilvēkiem. Jums nepieciešams cilvēkus turēt “aiz striķīša”, meklēt veidus, kā pierunāt viņus darīt kaut ko jūsu labā, lai jums palīdzētu.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru