Padomiņi, lai marinētās un konservētās sagataves ziemai izdotos perfekti

Kas gan var būt garšīgāks par pašas gatavotiem marinētiem gurķiem, dārzeņu salātiem, kompotiem un ievārījumiem!

Tīrība un karsēšana

Lai iegūtu labus konservus, lai tie nebojātos, izmanto pilnīgi svaigus produktus un konservēšanas gaitā ievēro vislielāko tīrību.

Burkas, kā arī metāla, stikla un plastmasas vāciņus siltā ūdenī rūpīgi mazgā un kārtīgi noskalo. Tad sterilizē, tās vārot 10–15 minūtes, vai izkarsē cepeškrāsnī. Tas jādara neilgi pirms lietošanas. Jāievēro, ka sterilizētus traukus nedrīkst slaucīt, citādi tos vajadzēs karsēt no jauna.

Ja burkas paredzētas ievārījumiem, želejām un līdzīgiem konserviem, izmazgātās burkas žāvē, novietojot uz dvielīša ar dibenu uz augšu. Ja traukus domāts piepildīt ar produktiem un sterilizēt, burkas nav jāsusina. Savukārt traukus, kuros pilda karstus produktus, iepriekš sakarsē.

Burku un pudeļu karsēšanai izmanto katlus ar dubultu dibenu, ieliekamām koka restītēm. Ja to nav, var izlīdzēties ar salocītu trauku dvieli. Šāds dubultais dibens nepieciešams, lai stikls nesaskartos tieši ar katlu un karsējot nesaplīstu. Trauki nedrīkst saskarties cits ar citu – visapkārt brīvi jāplūst ūdenim. Ūdens līmenim katlā jābūt vienlīdz augstam ar pildījuma līmeni traukos, tāpēc vienlaikus katlā var karsēt tikai vienāda augstuma traukus. Temperatūru nosaka ar termometru. Ja termometra nav, par ūdens vārīšanos liecina tā burbuļošana, bet 80 ºC karsta ūdens virsmā vērojami sīki gaisa pūslīši. Karsēšanas laiku skaita no mirkļa, kad sasniegta vajadzīgā temperatūra.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru