Nosaka mediķu un glābēju rīcību katastrofu vai krīzes situācijās

Šodien, 11.decembrī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos*, lai katastrofu vai krīzes situācijās, kad norit glābšanas darbi bīstamajā zonā, kurā drošības apsvērumu dēļ nedrīkst atrasties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi, glābēji cietušajiem varētu nodrošināt atsāpināšanu, izmantojot pretsāpju medikamentus.

Izdarot secinājumus pēc 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas, Veselības ministrija sadarbībā ar NMPD un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) izstrādāja grozījumu Ministru kabineta noteikumos, kas iezīmē abu dienestu sadarbības modeli, lai nepieciešamības gadījumā cietušajiem nodrošinātu pretsāpju līdzekļu ievadīšanu. Tas nepieciešams situācijā, ja cilvēks atrodas bīstamajā zonā un viņu nav iespējams uzreiz nogādāt mediķiem.

Turpmāk paredzēts, ka glābšanas darbu laikā cietušajam medikamentus varēs nodrošināt VUGD amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi. Šie glābēji ir speciāli apmācīti un attiecīgi ekipēti ar aizsardzības līdzekļiem glābšanas darbu veikšanā, kā arī apmācīti paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanā. Jāpiebilst, ka šajā gadījumā glābēji neveiks diagnostiku un ārstēšanu. Cietušajam tiks doti medikamenti, kurus VUGD darbiniekam būs izsniegušas NMPD ārstniecības personas, pamatojoties uz glābēju sniegto informāciju par cietušā stāvokli (atklāta, redzama trauma, iespiesta ķermeņa daļa, izteiktas sāpes utt.).

Pēc šādas sistēmas būs iespējams strādāt arī citos gadījumos, kad glābšanas darbu laikā cietušajam bīstamajā zonā, kurā mediķi nedrīkst atrasties, nepieciešamas pretsāpju zāles.

*Ministru kabineta noteikumi Nr.948 “Katastrofu medicīnas sistēmas organizēšanas noteikumi”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru