Milzīgs sods vai pat kriminālatbildība. Stājies spēkā aizliegums izmantot plastmasas maisiņus

Kenijā spēkā stājies bargs likums. Sākot ar pirmdienu, ir pilnībā aizliegts ražot, ievest un izmantot plastmasas maisiņus.

Kenijas iedzīvotāji, kuri no šīs dienas ražos, izmantos ikdienā, vai pārdos plastmasas maisiņus riskē saņemt sodu 40 000 dolāru vērtībā vai pat apcietinājumu uz laiku līdz pat 4 gadiem. Jaunais likums izdots ar mērķi apstādināt masveida apkārtējās vides piesārņojumu ar plastmasas atkritumiem.

Tādējādi Kenija pievienojās 40 valstīm, kurās līdzīgi likumi jau darbojas. Agrāk plastmasas maisiņi jau tika pakļauti augstākai nodokļu aplikšanas likmei, vai arī daļēji tika ierobežoti tādās valstīs kā Ķīna, Francija un Itālija. Daudzi ekologi brīdina, ka plastmasa apkārtējā vidē ļoti lēni sadalās, tādējādi piesārņojot dabas ainavas un radot draudus dzīvajai dabai. Turklāt galu galā, tie masveidā nonāk okeānā, kur rada veselas atkritumu salas un izraisa jūras dzīvnieku bojāeju. Kenijas apkārtējās vides ministrs precizēja, ka sākotnēji likums tiks piemērots galvenokārt attiecībā uz plastmasas maisiņu ražotājiem un pārdevējiem, tomēr likuma normas ir uzrakstītas tā, ka sods var sasniegt katru, kurš plastmasa maisiņus lietos ikdienā.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru