10 lieliskas receptes ziemas krājumu papildināšanai

Saimniecēm ir jāgatavo ievārījumi un tamlīdzīgi konservējumi, lai aukstajā laikā iepriecinātu savu ģimeni ar kaut ko garšīgu.

Mēs jums esam apkopojuši 10 ļoti neparastas receptes ar sagatavēm ziemai, kas jums noteikti garšos. Noteikti pamēģiniet pagatavot vismaz vienus no šiem ziemas salātiem!

Tomātu, baklažānu un paprikas salāti

SASTĀVDAĻAS

  • 1,5 kg tomāti
  • 1,5 kg baklažāni
  • 700 grami paprika
  • 500 grami burkāni
  • 60 ml augu eļļa
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 ēdamkarote etiķa esences
  • 50 grami cukurs
  • 30 grami sāls
  • Viena trešdaļa no čili

PAGATAVOŠANA

  1. Samal tomātus gaļas maļajamā mašīnā vai arī sasmalcini blenderī. Pārējos dārzeņus sagriez rupjās daļās. Sagrieztajiem baklažāniem uzber sāli un ļauj tiem nedaudz pastāvēt, lai iztecētu rūgtum. Sīki sagriez ķiplokus.
  2. Lielā katlā ielej eļļu, ieliek baklažānus un cep, vai arī ieslēdz “Cepšanas” progammu multikatlā uz 15 minūtēm. Pēc tam pievieno papriku un burkānus, un cep vēl 10 minūtes.
  3. Ielej tomātu masu, pievieno sāli un cukuru, un ieslēdz “Sautēšanas” programmu (vai arī sautē lielajā katlā) uz 45 minūtēm.
  4. Neilgi pirms beigām ir jāpievieno etiķis, ķiploks un sīki sagriezts čili pipars.
  5. Kad sautēšanas laiks beidzies, salātu ievieto sterilizētās burkās, aptin, apgriež otrādi un apklāj ar dvieli.

Cepta saldā paprika eļļa serbu gaumē

SASTĀVDAĻAS

  • 5 lielas paprikas
  • 4–5 ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote sāls
  • šķipsniņa cukura
  • 40 ml olīveļļas (vai saulespuķu eļļas)
  • 10 ml balzametiķa (ābolu)
  • melno piparu bumbiņas – pēc garšas
  • zaļā bazilika saišķītis

PAGATAVOŠANA

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C (“Grila” vai “Konvekcijas” režīmā). Izkārto papriku uz režģa vai paplātes, kurai obligāti ir jābūt karstai. Ieliec papriku cepties aptuveni 30 minūtes.
  2. Izņem paprikas un ieliec tās katliņā, blīvi nosedz un astāj uz 10 – 15 minūtēm.
  3. Novelc no paprikām mizu un izņem vidiņu, kā arī sēklas. Nevajag tās skalot ar ūdeni, lai izņemtu sēkliņas. Sadali papriku gabalos un, ja uz paplātes ir palikusi sula no paprikām, tad ielej to bļodiņā.
  4. Papriku kārto stikla burciņās, pārliekot pāri bazilika lapas un ķiploka daiviņas. Bļodā ar paprikas sulu pievieno augu eļļu, etiķi, sāli, cukuru un melnos piparus.
  5. Samaisi, uzvāri un ar šo maisījumu aplej burciņās ielikto papriku. Aiztaisi ar plastmasas vāciņiem un uz 6 – 10 stundām ievieto ledusskapī.
  6. Lai salāti izturētu līdz ziemai, marinādei pievieno vairāk etiķa, sterilizē burkas un ietin.

 

Kabaču un baklažānu salāti

SASTĀVDAĻAS

  • 500 grami baklažāni
  • 500 grami kabači
  • 500 grami paprika
  • 500 grami burkāni
  • 700 grami tomāti
  • 100 grami ķiploka
  • 50 grami galda etiķa (9 %)
  • 150 grami augu eļļa
  • 100 grami cukurs
  • 35 grami sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Notīri visus dārzeņus, izņemot baklažānus. Uz rupjas rīves sarīvē burkānu, bet ķiploku sagriež ripiņās. Kabačus un baklažānus sagriež lielos gabalos. No paprikas izņem sēklas un sagriež lielos gabalos.
  2. Atsevišķā traukā samaisa marinādes sastāvdaļas (etiķis, eļļa, cukurs un sāls), kad maisījums vārīsies – pavāri to vēl 3 minūtes.
  3. Ievieto dārzeņus multikatla traukā (vai arī lielā katlā) un aplej ar marinādi. Ja salātus gatavo multikatlā, tad ieslēdz programmu “Sautēšana” uz 40 minūtēm. Kad dārzeņi savārīsies, samaisi tos.
  4. Burciņas var sterilizēt 10 – 15 minūtes režīmā “Vārīšana ar tvaiku”, vāciņus izkarsē.
  5. Karstos salātus ieliek burciņās, aiztaisa ar vāciņiem, apgriež otrādi un apklāj ar dvieli, lai tie pakāpeniski atdzistu.

 

Kāpostu salāti

SASTĀVDAĻAS

  • 5 kg kāposti
  • 1 kg burkāni
  • 1 kg sīpoli
  • 1 kg sarkanā paprika
  • ½ litrs etiķa ( 9%)
  • ½ litrs saulespuķu eļļa
  • 350 grami cukurs
  • 4 ēdamkarotes ar kaudzi sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Sagriež kāpostus, sīpolus un papriku, bet burkānus sarīvē. Visu kārtīgi samaisa, bet nespiež.
  2. Pievieno etiķi, cukuru, sāli un saulespuķu eļļu un atkal samaisa. Izkārto burciņās un ar dūri nedaudz piespiež.
  3. Pēc 3 dienām aiztaisa ar vāciņiem un ieliek ledusskapī. Šie salāti glabājas samērā ilgi, bet garšu nezaudē.

 

Gurķu un sīpolu salāti

SASTĀVDAĻAS

  • 2 kg gurķi
  • 1,5 kg sīpoli
  • ½ glāze cukurs
  • ½ glāze ābolu etiķis
  • ½ glāze riekstu eļļa (var zemesriekstu)
  • 2 ēdamkarotes rupjā sāls (bez joda)
  • 2–3 tējkarotes koriandra sēklas
  • Kinzas vai pētersīļu saišķītis

PAGATAVOŠANA

  1. Gurķiem nogriež galiņus un sagriež ripiņās, aptuveni 1 cm biezumā. Sīpolu sagriež ripiņās, tās jāatdala.
  2. Gurķus un sīpolus saliek katlā, pievieno etiķi, cukuru, sāli, eļļu, koriandru un sīki sasmalcinātos zaļumus. Samaisa un liek dārzeņus vārīties uz vidējas uguns.
  3. Vāra 10 – 15 minūtes, kamēr gurķi paliek mīksti. Izliek sterilizētās burkās, nedaudz piespiež un aptin.

Šķir nākošo lapu un uzzini nākošās receptes

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru