LDDK: nākamajai valdībai jāturpina aktīvi strādāt kopā ar sociālajiem partneriem

Šodien, 24. oktobrī notika šīs valdības pēdējā Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kurā piedalījās valdības sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LABS). Būtiskākie darba kārtības jautājumi – Valdības rīcības plāna izpilde un turpināmie darbi; Latvijas Vispārējās valdības budžeta plāna projekts un 2019. gada budžeta sagatavošanas process.

Uzrunājot valdības sociālos partnerus, Latvijas Republikas ministru prezidents Māris Kučinskis uzsvēra – “nākamais solis Latvijas nākotnes virzībā – ir jābūt dialogam starp darba devējiem un darba ņēmējiem visā valstī, savukārt valstij jāsadarbojas ar saviem sociālajiem partneriem. Tieši nozaru sociālais dialogs, nostiprināts koplīgumos, var veicināt tautsaimniecības attīstību un darba devēju konkurētspēju, kas ir un būs viena no galvenajām valdības darba prioritātēm.”

Valdības un sociālo partneru 2017. gadā izstrādātā un pieņemtā nodokļu politikas reforma ir labs piemērs, ka konsultāciju procesā ir iespējams panākt atbildīgu lēmumu pieņemšanu par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem un nodrošināt strukturālo reformu īstenošanu.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs: “LDDK kā valdības sociālais partneris augstu novērtē līdzšinējo sadarbību un sociālo dialogu ar Ministru prezidenta Māra Kučinska vadīto valdību. Pēdējo divu gadu kopīgais darbs ir veicinājis Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīgu izaugsmi, produktivitātes un nodarbinātības pieaugumu, kā arī vidējās darba algas kāpumu.”

LBAS priekšsēdētājs Egīls Baldzēns: “Varam droši apgalvot, ka NTSP ietvaros pieņemtie lēmumi vienmēr balstījušies vienprātībā un trīspusējās diskusijās, kas dod iespēju veidot augsta līmeņa sociālo dialogu starp darba devējiem un darba ņēmējiem.”

Latvijas Darba devēju konfederācija aicina jauno valdību strādāt saskaņā ar Latvijas ilgtermiņa attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam (Latvija 2030), kas nosaka Latvijas izaugsmes modeli, veicināt Nacionālajā attīstības plānā 2020.gadam (NAP2020) paredzēto ekonomikas izrāvienu un turpmāku iedzīvotāju labklājības pieaugumu un savā darbībā balstīties uz valdības un sociālo un sadarbības partneru 2016.gada 9. augustā parakstīto Vienošanās protokolu par kopīgi veicamajiem darbiem un nodrošināt uzsākto reformu pēctecību un kopīgi ar sociālajiem un sadarbības partneriem izstrādāt jauno Nacionālo attīstības plānu – NAP 2021-2027.

LDDK kā valdības sociālais partneris aicina arī sekot sociālā dialoga praksei un, veidojot nākamo Latvijas valsts budžetu, iesaistīt visās tā veidošanas stadijās arī darba devējus. NTSP sēdē Finanšu ministrija prezentēja Latvijas Vispārējās valdības budžeta plāna projektu. Tas sagatavots balstoties uz Finanšu ministrijas atjaunoto makroekonomisko scenāriju un aktualizētajām fiskālajām prognozēm, kas izstrādātas pie nemainīgas politikas scenārija. Šo Vispārējās valdības budžeta plāna projektu 15.oktobrī ir apstiprinājusi pašreizējā valdība.

Būtiski, lai arī turpmāk budžeta likumprojektu sagatavošana tiek izskatīta Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē (NTSP) Ministru prezidenta noteiktajos termiņos un Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Budžeta un nodokļu apakšpadomē finanšu ministra noteiktajos termiņos, ievērojot stabilu un prognozējamu nodokļu politiku.

Par LDDK:

Latvijas Darba devēju konfederācija ir ietekmīgākā darba devējus pārstāvošā organizācija Latvijā. LDDK ir dibināta 1993.gadā, un patlaban tās biedri nodarbina 44% Latvijas darba ņēmēju. LDDK ir sociāli – ekonomisko sarunu partneris Ministru kabinetam un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai. LDDK apvieno un pārstāv 114 nozaru līderus – uzņēmumus, kuros strādā vairāk nekā 50 darbinieku, un 63 nozaru un reģionālās uzņēmēju asociācijas un federācijas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru