Latvijas Pilsoniskā alianse: valdība ignorē nevalstiskā sektora un sabiedrības balsi

2018. gada 30. maija Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības īstenošanas padomes sēdē NVO jumta organizācija “Latvijas Pilsoniskā alianse” ziņoja par satraucošām tendencēm nevalstiskajā sektorā un ar to saistītu Satversmē noteikto cilvēka pamattiesību ierobežošanu. Pēdējos gados novērojama valdības un ierēdniecības tieksme izvairīties no dialoga ar nevalstiskajām organizācijām sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā, finansējuma pieejamības ierobežošana, viedokļu dažādības neievērošanu.

Sabiedriskās organizācijas vistiešākajā veidā pārstāv dažādas sabiedrības intereses jebkurā jomā. Tas ir efektīvākais veids, kā ierēdņiem un valdībai apzināt cilvēku vajadzības un vēlmes, kā arī saprast labākos risinājumus, kādas noteiktas problēmas risināšanai. Demokrātiskas valsts pārvaldes uzdevums ir uzklausīt cilvēku vajadzības, ņemt vērā dažādos viedokļus un rast pēc iespējas labāko risinājumu, lai ikviens sabiedrības loceklis justos sadzirdēts un viņa vajadzības pēc iespējas tiktu ņemtas vērā. Pēdējo gadu novērojumi likumprojektu izstrādē, konsultāciju procesā un dialogā ar valsts varu rāda, ka valdība un ierēdniecība ir aizmirsusi, ka Latvija ir demokrātiska republika. Diemžēl politiskajā dienaskārtībā nonāk tikai tās lietas, kas izmērāmas naudā; viss pārējais tiek novērtēts kā nebūtisks – biedrošanās brīvība, tiesiskums, sociālā atbildība u.c. Procesi, kuros sabiedriskās organizācijas tiek iesaistītas sākotnējā posmā, ir drīzāk individuālu ierēdņu vai ministru iniciatīva, nevis sistēmiska pieeja un valdības uzstādījums.

Latvijas Pilsoniskās alinases direktore K.Zonberga norādīja: “Nihilistiskā pieeja dialogam ar sabiedriskajām organizācijām patiesībā norāda valdības un ierēdniecības attiesmi pret ikvienu no mums. Biedrības vai nodibinājumi ir tikai forma, kuru iedzīvotāji izvēlas savu interešu paušanai un aizstāvēšanai, ja šie viedokļi netiek uzklausīti un sadzirdēti, tad man jājautā, kā valdība un ministrijas ierēdņi zina, kas sabiedrībai ir vajadzīgs? Katra likumprojekta izstrādē ir 2 ieinteresētās puses – ierēdņi, kuriem ir vēlme sakārtot procedūras, un sabiedrība, kuras vajadzības ar konkrēto likumu tiks risinātas. Ja viena no pusēm sarunās nepiedalās, tad nav jābrīnās par to, ka rezultāts sabiedrību neapmierina.”

Skaidrojot, kādēļ pastāv bažas par demokrātijas apdraudējumiem, Zonberga uzskaitīja valdības pieņemtos lēmumus, kas ir samazinājuši sabiedrisko organizāciju iespējas iesaistīties lēmumu pieņemšanā, norādīja, ka valdība nav pildījusi savus solījumus attiecībā uz valsts finansējumu un vienlaikus sašaurinājusi organizāciju iespējas piesaistīt privāto un ārvalstu finansējumu. Tāpat valdība ir noteikusi sabiedriskajām organizācijām aizvien stingrākas atskaitīšanās prasības, de facto ir liegusi ES pilsoņiem darboties sabiedrisko organizāciju valdēs.1Papildus tam aizvien biežāka ir valsts iestāžu negatīva, dažkārt pat naidīga retorika par sabiedriskajām organizācijām. Ir gadījumi, kad augstas valdības amatpersonas ir pārtraukušas dialogu ar sabiedriskajām organizācijām, kuras savā jomā ir atzītas interešu pārstāves, viedokļu nesakritības dēļ, vienlaikus ierosinot veidot sev vēlama viedokļa pārstāvošas organizācijas no valsts puses. Līdz šim šāda rīcība ir novērojama tikai autoritārās valstīs.

LPA jau vēstīja, ka pirms pusgada tika pieprasīta tikšanās ar Ministru prezidentu, lai pārrunātu iespējamos risinājumus, kā šīs satraucošās tendences mazināt un kļūdainos, cilvēku pamatbrīvības ierobežojošos lēmumus atcelt. Līdz šim premjers nav radis iespēju ar pilsonisko sabiedrību tikties, tāpēc sēdē šis aicinājums tika izteikts atkārtoti. Šie jautājumi tiks pārrunāti arī Saeimas un NVO forumā, kas norisināsies 2018. gada 1. jūnijā.

Latvijas Pilsoniskā alianse ir NVO jumta organizācija. Tā ir neatkarīga bezpeļņas nevalstiskā organizācija – biedrība, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstot Latvijas nevalstisko organizāciju kopējās intereses un veidojot labvēlīgu vidi biedrību un nodibinājumu darbībai. Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 127 biedrus, kas kopumā sastāda aptuveni 70 000 privātpersonas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru