Kā pareizi un ilglaicīgi sasaldēt kabačus? Saldēšanai ideāli tiek uzskatīti…

Ziemu var pārciest arī bez svaigiem kabačiem. Bet, vai ir vērts atteikties no šīs baudas? Var taču sasaldēt jebkuru vasaras dārzeni jebkurā mūsdienu ledusskapī.

Un ziemā gatavot garšīgus ēdienus ar gandrīz svaigiem kabačiem, un lielīties ar to draudzenēm. Vispār, lasiet un pierakstiet, kā sasaldēt kabačus, lai tie saglabātu savu garšu, formu un daļu no veselīgajām vielām. Visērtākais veids, kā sasaldēt kabaci ziemai…

Vispārīgi noteikumi kabaču sasaldēšanai un ilgstošai glabāšanai

Par ideāliem saldēšanai tiek uzskatīti jaunie kabacīši ar plānu un maigu miziņu, blīvu, sulīgu mīkstumu, un gandrīz nemanamām sēkliņām. No vecākiem dārzeņiem labāk pagatavot kabaču ikrus vai arī sasaldēt tos gabaliņos.

Lai pēc sasaldēšanas un tai sekojošas atsaldēšanas kabači nepārvērstos par nesagremojamu masu, kas attālināti ir līdzīgs vecajam zābakam, no dārzņiem vajag jebkādā pieejamā veidā izvadīt maksimālu daudzumu dabīgo enzīmu (fermentu) un šķidruma. Tieši šis “kaprīzās” vielas ekstremālās temperatūrās padara dārzeņus (ne tikai kabačus) cietus, bezgaršīgus un praktiski neēdamus. Ir vairāki “lieliski” veidi, kā atbrīvoties no “blakusefektiem” – tvaicēšana, blanšēšana, apbēršana ar sāli. Par tām mēs noteikti vēlāk parunāsim.

Otrs nerakstīts likums kabaču sasaldēšanai ziemai – maksimāla gaisa daudzuma izsūkšana no saldēšanas iepakojuma. Tā dārzeņi var tikt uzglabāti vēl ilgāk. No konteineriem bez speciālas iekārtas gaisu dabūt ārā neizdosies. Tāpēc ieteicamāk izmantot tieši polietilēna maisiņus. Tie aizņem arī mazāk vietas, un pēc izmantošanas tos var izmest bez sirdsapziņas pārmetumiem.
Lai maksimāli saglabātu kabaču garšu un vitamīnus, vēlams to pakļaut stresa saldēšanai. Tas ir, uzreiz ielikt saldētavā ar maksimāli zemu temperatūru. Ja jūsu ledusskapī (saldēšanas kamerā) ir ātrās sasaldēšanas kamera («Super Freeze», «Fast Freeze»), tad ievietojiet iepakotos kabačus tieši tur. Un pēc tam var tos pārlikt parastā saldēšanas kamerā.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru