Kā pareizi stādīt un izaudzēt hortenzijas savā dārzā?

Hortenziju stādīšana

Hortenzijas ir gaismu mīloši augi, tādēļ labāk stādiet tos saulainās un gaišās vietās, taču nesatraucieties, ja tās atrodas daļēji ēnā – arī tādā veidā tās spēj augt. Labākais stādīšanas laiks: pavasarī ap maija pirmo pusi, bet rudenī – septembrī.

Stādīšanai izrociet 50 x 50 x 60 cm lielas bedrītes, lai no katra nākamā stāda attālums būtu vismaz 1 – 1,5 metri. Tos līdz augšai pilda ar humusu, lapu zemi, kūdru un smilti (attiecība 2: 2: 1: 1), kā arī būs nepieciešams mēslojums (10 kg humusa, 20 g karbamīda, 60 g smalkā superfosfāta un 20 g kālija sulfāta).

Nekādā gadījumā mēslojumam nepievienojiet klāt kaļķi, jo hortenzijas to nepanes.

Krūmus stāda tā, lai saknes būtu vienā līmenī ar augsni.

Pirmos divus gadus visus asnus noņem nost, lai veicinātu zieda attīstību un veiksmīgu augšanu garumā.

Mēslojumi hortenzijām

Ja stādīšanas laikā caurumā likāt mēslojumu maisījumu, pirmos divus gadus nav nepieciešams atsevišķi barot augu ar mēslojumiem, taču pēc norādītā laika mēslojumu nepieciešams lietot regulāri.

Agrā pavasarī, kad ziedi tikai sāk augt, pirmajam mēslojumam jābūt kompleksam minerālvielu avotam ar dažādiem mikroelementiem (30 g uz 10 l ūdens), vai arī uz 1 kvadrātmetru lieciet 20 – 25 g karbamīda, 30 – 40 g superfosfāta un 30 – 35 g kālija sulfāta.

Auga ziedēšanas laikā mēslojumu nepieciešams uzlikt otro reizi, šajā gadījumā 60 – 80 g superfosfāta un 40 – 50 g kālija sulfāta uz vienu kvadrātmetru augsnes.

Trešo un ceturto mēslošanu nepieciešams veikt vasarā. Šim mēslojumam izmantojiet deviņvīruspēku maisījumu (attiecība 1: 10), pieaugušiem augiem būs nepieciešami 10 l šī mēslojuma.

Hortenziju laistīšana

Hortenzijām ļoti patīk ūdens, tādēļ tās nepieciešams laistīt katru dienu un daudz (15 – 20 l ūdens zem katra no augiem). Ja vasara ir lietaina, tad samaziniet aplaistīšanas biežumu līdz četrām vai piecām reizēm visas sezonas laikā. Lai uzlabotu dzinumu izturību, ūdenim pievienojiet mazliet kālija permanganātu.

Augsnes aprūpe

Divas reizes sezonas laikā pēc laistīšanas un ravēšanas zemi apkārt dzinumiem nepieciešams uzart apmēram 5 – 6 centimetru dziļumā. Lai augsnē pēc iespējas ilgāk saglabātos mitrums, ap stādiem apliek mulču vai zāģu skaidas (apmēram 6 cm biezā slānī). Mulču uzberiet jau pavasarī un atstājiet to uz visu vasaru.

Pareiza hortenziju apgriešana

Hortenzijas apgriež martā un, atkarībā no stāda vecuma, tiek atstāti visspēcīgākie atzari. Rudenī hortenzijas jāatbrīvo no jau noziedējušajiem ziediem.

Vecos zarus var atjaunot ar to apgriešanu. Šajā gadījumā atstāj celmus apmēram 5 – 8 cm garumā. Jau nākošajā gadā no tiem sāks augt jauni un spēcīgi atzari.

Hortenziju sagatavošana ziemai

Hortenzijas pa ziemu nepieciešams apsegt ar mēslojumu, taču, piemēram, kokveida hortenzijas nav nemaz vajadzības apklāt.

Mazajiem stādiem pirmajā gadā vai pat divos ziemā mēdz apsalt saknes. Lai savus augus no tā pasargātu, izmantojiet kūdru vai sausas lapas vismaz 10 – 15 cm biezā slānī.

Kā pasargāt hortenzijas no slimībām un kaitēkļiem?

Hortenzijas ir augi, kas slimo ļoti reti. Reizēm tās mēdz slimot ar labi zināmo un nejauko miltrasu. Šādos gadījumos krūmus varat apsmidzināt ar fundazolu (20 g uz 10 l ūdens), derēs arī borskābes šķīdums (100 g uz 10 l ūdens).

Gadās arī tā, ka hortenzijas tiek apsēstas ar laputīm. Šādā gadījumā labs palīgs būs ķiploku tinktūra.  Tā pagatavošanai ņem 200 g attīrītu ķiploku daiviņu, samaļ un sajauc ar 10 l ūdens. Pēc 24 stundām maisījumu nokāš, pievieno 40 g saimniecības ziepju. Ar šo maisījumu apsmidzina krūmus reizi nedēļā, šo procedūru atkārtojot tik ilgi, līdz kaitēkļi būs zuduši.

Noderīgi ieteikumi hortenziju kopšanai

Kaltēt tās vislabāk ar “kājām gaisā”, pakārtas aiz stumbriem kādā tumšā vietā.

Alumīnija alauna šķīdums spēj mainīt auga ziedu krāsu (šķīduma attiecība 40 g uz 10 l ūdens). Baltie ziedi kļūst zili, bet rozā – violeti. Ņemiet vērā, ka ar vienu šādu procedūru var nepieteikt, iespējams, būs nepieciešams to atkārtot.

Noderīgi ieteikumi

Ja vēlaties stādīt vairākus ziedus uzreiz (aplī, kvadrātā, rindā), tad stādiet tos ar 1 – 1,5 metru attālumu citu no cita.

Ja jums noderēja mūsu ieteikumi, tad noteikti dalieties arī ar saviem draugiem!

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru