Kā pareizi izlauzt tomātiem pazarītes?

Vidējo rindu tomāti neizaugs, ja tiem neizlauzīs pazarītes. Tomātiem parasti izaug ļoti daudz sānu pazarītes, kas balstās uz pamata stumbru.

Ja tās laikus netiek likvidētas, augs pārvērtīsies par vienu lielu stumbru ar ļoti daudz ziediņiem. Šādā gadījumā augs nekoncentrējas uz augļu nogatavošanu, bet gan uz sazaļošanu. Ziediņi gluži vienkārši nepaspēs attīstīties par augļiem. Kad ķersieties klāt pazarīšu laušanai, nepieciešams zināt, kādam tipam atbilst noteiktā šķirne.

Tomātu veidi:

  • Determinantie tomāti paši vienā brīdī pārstāj augt, tie ļoti vārgi vijās, parasti tie neizaug augstu. Tos parasti audzē ar vienu stumbru. Ja šādam augam uzreiz nogriež visas pazarītes, tas pārtrauks pilnvērtīgi augt un raža būs niecīga. Pamēģiniet citu variantu: atstājiet mazliet pazarīšu zem viena no augšējiem sazariem, tādā veidā augs būs daudz ražīgāks. Līdzko veidosies jauna pazarīte (tuvāk augšējiem zariem), vecos varēsiet novākt – un tā atkal un atkal. Karstā vasarā šādi stādi var izaudzēt pat divus vai trīs stiebrus.
  • Indeterminanti tomāti – augs gara auguma, nepieciešams balsts. Nepieciešama pazaru izlaušana. Pazaru izlaušana neveicina lieku lapu augšanu, kas samazina auga spēkus ražot augstas kvalitātes augļus.

Galvenie pazarīšu izlaušanas noteikumi:

  • augus nepieciešams sākt veidot tad, kad tie ir gana stabili un pietiekoši daudz izveidojušies
  • pazarītes izlauziet 5 – 7 cm garumā, turklāt labāk to darīt ar rokām, nevis nazi; atstājiet nelielu celmu
  • pazarīšu laušanai labāk atvēlēt rīta stundas

Noteikti neaizmirstiet dalīties arī ar citiem lasītājiem!

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru