Kā izvērtēt savas kredīta iespējas no finansiālās puses?

Aizdevums var būt noderīgs risinājums dažādās situācijās – gan savu sapņu piepildīšanai, gan problēmu risināšanai vai dzīves kvalitātes celšanai. Tomēr jāatceras, ka neatņemams aizņemšanās posms ir – naudas atdošana. Tādēļ, pirms pieteikties kredītam vai citam finanšu pakalpojumam, rūpīgi jāizvērtē, vai konkrētais risinājums ir piemērota izvēle.

 

Īss ievads – kredītsaistību veidi

Kredītsaistību pakalpojumi ir ļoti dažādi, lai ikvienam būtu iespējams izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko risinājumu. Lūk, izplatītākie kredītsaistību veidi:

* Patēriņa kredīts (arī kredītkartes, overdrafti un tā dēvētie ātrie kredīti) – pieteikties patēriņa kredītam ir vienkārši un ātri, tāpēc loģiski, ka tas ir izplatītākais aizdevumu veids Latvijā (patēriņa kredīts, overdrafts vai kredītkarte ir teju katram otrajam iedzīvotājam Latvijā). Jārēķinās, ka patēriņa kredītam ir augstāki kredītprocenti, salīdzinot ar citiem aizdevumu veidiem.

* Hipotekārais kredīts – paredzēts nekustamā īpašuma iegādei vai remontam un ir otrs izplatītākais aizdevumu veids Latvijā. Hipotekāro kredītu raksturo zemākās procentu likmes, tomēr jāņem vērā, ka tas paredzēts konkrētam mērķim, un kredīta ņēmēja maksātspēja un kredītvēsture tiek pārbaudīta ļoti rūpīgi. Aizņemties iespējams lielas summas (parasti vismaz 5000 eiro) ar ilgu atmaksas termiņu, un īpašums lielākajā daļā gadījumu kļūst par ķīlu. Ja ieplānots neliels remonts, iespējams pieteikties mājokļa remonta kredītam, kas parasti ietver izdevīgākus nosacījumus, salīdzinot ar patēriņa kredītu.

* Auto līzings un kredīts – abi pakalpojumi paredzēti automašīnas iegādei, tomēr tiem ir vairākas atšķirīgas nianses. Auto līzings domāts jaunāku un dārgāku automašīnu iegādei, un tam ir daži būtiski nosacījumi, piemēram, kredītdevējs ļoti bieži pieprasa auto novērtējumu, KASKO apdrošināšanu un pirmo iemaksu (parasti 10-20% robežās), kā arī automašīna pēc līzinga atmaksāšanas lielākoties nedrīkst būt vecāka par 13-15 gadiem. Auto kredīts ļauj aizņemties mazāku naudas summu bez īpašiem nosacījumiem, tāpēc to izvēlas vecāku vai lētāku auto iegādei.

* Studiju un studējošā kredīti – paredzēti studiju maksas vai ikdienas tēriņu segšanai.

 

Neatkarīgi no kredīta veida, pirms aizņemšanās rūpīgi jāizanalizē savs finanšu stāvoklis, lai pārliecinātos, ka aizdevumu būs iespējams atmaksāt noteiktajos termiņos.

Kā veikt sava finanšu stāvokļa novērtējumu?

Viss sākas ar izdevumu saskaitīšanu. Ņemiet vērā gan regulāros maksājumus (komunālie rēķini, esošās kredītsaistības, īres maksa, rēķini par mobilajiem sakariem vai internetu), gan mainīgās izmaksas (transporta izdevumi, pārtikas iegāde, apģērbu un apavu iegāde, u, c.). Kad izdevumi aprēķināti, tie jāatņem no reālajiem ienākumiem. No pāri palikušās summas vismaz daļa jāatliek drošības spilvenam un neparedzētiem tēriņiem. Tādējādi redzēsiet summu, kas teorētiski var tikt novirzīta kredītsaistību dzēšanai.

Vērā jāņem vēl kāds ieteikums – lai kredītsaistības neradītu problēmas, tām nevajadzētu pārsniegt 40% no jūsu ienākumiem. Šis princips gan nestrādā, ja ienākumi nav salīdzinoši augsti. Piemēram, ja kopējie ienākumi ir 600 eiro un kredītsaistības sasniedz 40% jeb 240 eiro, pastāv risks, ka kredītu nasta kādā brīdī kļūs par smagu. Optimāls risinājums – kopējais kredītu apjoms sastāda ap 10–20 procentiem no visiem ienākumiem, taču katrs gadījums jāizvērtē individuāli.

 

Svarīgs aspekts – kredītu salīdzināšana

Izdevīgākais un drošākais veids lielāku pirkumu veikšanai ir naudas sakrāšana, tomēr šāds risinājums dažkārt nav iespējams laika trūkuma dēļ vai arī tāpēc, ka nepieciešamā summa mērāma vairākos tūkstošos eiro. Gadījumos, kad nolemts izmantot kredītu, būtiski ietaupīt palīdz visu piedāvājumu salīdzināšana, jo kredītdevēju nosacījumi mēdz būt ļoti atšķirīgi. Piemēram, gada procentu likme patēriņa kredītiem var atšķirties pat vairākas reizes. Atrast izdevīgāko piedāvājumu iespējams platformā Sortter, kas Somijā ieguvusi lielu popularitāti un nu pieejama arī Latvijā. Platformas izmantošana ir ļoti ērta un bez maksas, turklāt tajā var atrast daudz noderīgas informācijas par finanšu pakalpojumiem un citām ar šo nozari saistītām tēmām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru