Kā atšķirt kukaiņa kodumu no nopietnas saslimšanas? Nosaki ar neapbruņotu aci

Vasaru ļoti iemīļojuši ir ne tikai cilvēki, bet arī kukaiņi. Ko tur liegties – tās viņiem ir īstas dzīres! Par laimi, lielākā daļa sīkie kaitēkļi, kas dzīvo mūsu platuma grādos, ir nekaitīgi un nerada liekas klapatas. Tomēr ir sastopami arī indīgi kukaiņi, kas spēj pamatīgi kaitēt cilvēkiem. Kā cilvēks reaģēs uz kodumu – tas jau ir tīri individuāli, bet par tādu vai citu kukaiņu uzbrukumu sekām ir jāzina katram!

Redakcija tev pastāstīs par raksturīgajām kukaiņu kodumu īpašībām, ar kuru palīdzību var viegli noteikt niezes, sāpju vai sliktas pašsajūtas vaininieku.

Reakcija uz kukaiņa kodumu

Skudras
Sarkanās skudras ir vissliktākās no visām. Ne par velti tās sauc par uguns skudrām, jo to kodiens līdzinās apdegumam ar uguni. Kodiena brīdī tāda skudra koduma vietā ievada indi ar toksīnu, kas spēj izraisīt spēcīgu alerģisku reakciju. Paldies Dievam, ka mūsu platuma grādos tāda veida skudras nav sastopamas, bet par šī eksotiskā kukaiņa koduma īpatnībām ir jāzina.

Mums pazīstamāka ir rudā skudra, kuras kodiens atgādina oda kodienu. No tā visbiežāk rodas nieze, apsārtums un nepatīkamas sajūtas. Viena kukaiņa kodums briesmas nerada, bet daudzkārtīgi kodieni spēj izraisīt alerģisku reakciju.
Blusas
Par cilvēku un blusu ciešu kontaktu atbildīgi ir mājdzīvnieki. Blusas ir parazīti, kas pārnēsā daudzas cilvēkam bīstamas slimības. Blusu kodumus ir pavisam viegli sajaukt ar alerģisku reakciju vai oda kodieniem. Bet, ja ir uzmanīgi, tad var pamanīt, ka blusa koduma vietā atstāj vien vienu koduma vietu. Skartā vieta pietūkst, paliek sarkana un nepanesami niez. Dažu dienu laikā koduma vieta var pārvērsties par iekaisušu ievainojumu, jo cietušais pastāvīgi skarto vietu kasa.
Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru