Fiziskā aktivitāte psihiskajai veselībai

Ikviens zinām teicienu “Veselā miesā, vesels gars!” un Latvijas Fizioterapeitu asociācija kopā ar Vispasaules Fizioterapeitu organizāciju, 8.septembrī atzīmējot Vispasaules fizioterapijas dienu, vērš sabiedrības uzmanību tieši fiziskās un psihiskās veselības savstarpējai ietekmei.

Paaugstināts stress, ilgstoša trauksme, emocionālas traumas, miega traucējumi, depresija un citi psihiskās veselības traucējumi ir cieši saistīti ar cilvēka fizisko veselību, to ietekmējot negatīvi. Savukārt, uzlabojot savu fizisko veselību, pozitīvi tiek ietekmēta arī psihiskā veselība.

Sistemātiski atkārtoti fiziskie vingrojumi izraisa daudzas fizioloģiskas izmaiņas, kuru rezultātā uzlabojas garastāvoklis, pašnovērtējums, kā arī samazinās gan stresa, gan trauksmes līmenis. Piemēram, tikai 30 minūšu vidējas intensitātes slodze katru dienu samazina depresijas risku par 48%.

Pasaules Veselības organizācija psihisko veselību definē kā labklājības stāvokli, kad indivīds spēj īstenot savu potenciālu, tikt galā ar ikdienas stresu, produktīvi strādāt un dot ieguldījumu sabiedrībā. Latvijas pētījuma dati norāda, ka tūlītēja depresijas ārstēšana nepieciešama vismaz 70 000 iedzīvotāju, taču saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2013. gadā valsts apmaksātajos medicīniskajos dienestos no depresijas ārstējušies tikai nedaudz mazāk kā 9000 pacientu, kas liecina par to, ka izteikti nepieciešami psihiskās vesel’bas profilakses pasākumi.

Fizioterapeits ir ārstniecības persona, kas palīdz cilvēkam maksimizēt dzīves kvalitāti, ņemot vērā fizisko, psiholoģisko, emocionālo un sociālo labklājību. Fizioterapeits sniedz medicīniskos pakalpojumus, kas attīsta, saglabā un atjauno cilvēka maksimālo kustības un funkcionēšanas spēju.

Fizioterapija psihiskajā veselībā vērsta dažādām mērķu grupām – sportā, hronisku saslimšanu ārstēšanā, psihiatrijā, psihosomatiskajā medicīnā u.c. Viens no fizioterapijas mērķiem psihiskās veselības uzlabošanā ir veicināt fizisko un psihisko aspektu mijiedarbības apzināšanos, ko fizioterapeits var panākt caur fizisko aktivitāšu, vingrojumu un kustību apzināšanos, funkcionālu kustību izmantošanu darbā ar pacientu. Fizioterapeits spēs palīdzēt arī izvēlēties katram indivīdam piemērotāko fizisko aktivitāti. Būtiski psihiskās veselības aspektā, ka fiziskā aktivitāte ir indivīdam patīkama, kā arī grupās veiktas aktivitātes sniedz pozitīvāku ietekmi uz psihisko veselību.

Atzīmējot 2018. gada Vispasaules Fizioterapijas dienu, aicinām Jūs piedalīties izglītojošās un aktīvās nodarbībās Fizioterapeita uzraudzībā!

Vispasaules Fizioterapijas dienai veltītās aktivitātes rīkos fizioterapeiti un klīnikas dažādās Latvijas vietās visa septembra garumā! Par Jums piemērotākajām vai dzīvesvietai tuvākajām aktivitātēm sekojiet līdzi www.fizioterapeitiem.lv un Facebook lapā @Latvijas Fizioterapeitu asociācija.

Kļūsti aktīvs. Paliec aktīvs. Runā ar fizioterapeitu jau šodien!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru