Fitoftoras tomātiem – kā cīnīties

Fitoftoras tomātiem ir augstākie augu parazīti, kas izraisa to saslimšanu. Šķiet, ka ar to saskāries teju ikviens dārznieks, kas audzējis tomātus vai nu siltumnīcā, vai zem klajas debess.

Tikai sākumā šķiet, ka tūlīt izaugs daudz un veseli tomāti, taču tieši šis ir tas brīdis, kad uzglūn šī nepatīkamā slimība. Vēl līdz galam neattīstījies augs sāk bojāties, paliek brūngani melns un tā arī vairs nepagūst līdz galam nogatavoties.

Ko darīt un kā cīnīties ar fitoftorām? Lai cīnītos ar šo slimību, pieejami gan ķīmiski līdzekļi, gan tautas metodes, taču tieši tautas metodes būs daudz veiksmīgāks un ekoloģiskāks variants.

Fitoftoras var rasties pat tiem tomātiem, kuri auguši sausā un karstā klimata zonā. Iemesls, kādēļ tā var notikt, ir pārlieku intensīva laistīšana vai pat laikus neattaisīta siltumnīca.

Ir dažas tomātu šķirnes, kuras pret fitoftoru ir daudz izturīgākas, taču neviena šķirne nesniedz 100% garanatiju nesaslimt ar to.

Šī slimība parasti attīstās ap vasaras vidu, kad stādi tūdaļ, tūdaļ būs pašā aktīvākajā augļu veidošanas posmā. Varat stādīt arī agrīnās šķirnes, kuras varat novākt daudz ātrāk, bet pēc tam likt tomātus telpās, kur tie tālāk attīstīsies.

Taču daudziem dārzkopjiem šī metode neiet pie sirds, turklāt agrīno šķirņu stādīšana un kopšana prasa daudz vairāk piepūles. Patiesībā fitoftoras iespējams paredzēt tāpat, kā jebkuras citas sēnīšu infekcijas un slimības, vai arī samazināt to attīstības iespējamību ar visparastākajām agrotehniskām darbībām.

  • Tomātu stādu retināšana.
  • Apakšējo lapu noņemšana no kātiem.
  • Atbrīvošanās no pazarītēm.
  • Tomātu audzēšana uz viena kātiņa.
  • Augšējo zaru nogriešana laikā, kad sāk attīstīties ziedkopas.

Neskaitot augstāk norādītos punktus, nekad nedrīkst aizmirst, ka ir nepieciešams iznīcināt tos augus, kurus jau ir skārušas fitoftoras. Nekādā gadījumā nelieciet tās komposta kaudzē!

Tik pat svarīgs ir arī tomātu aplaistīšanas process, jo tos jālaista tikai zem auga, pie pašas zemes, turklāt nelejiet visur apkārt, bet tikai vietā, kur iestādīts augs. Sausa zemes virsma samazinās iespēju, ka rodas dažādas sēnīšu slimības.

Nekad nedrīkst tomātu tuvumā stādīt kartupeļus, jo šie augu var viens otru inficēt ar dažādām slimībām.

Visvieglākais veids, kā pasargāt savus tomātus no fitoftoras, ir to stādīšana starp vietās, kur starp dobēm atrodas sīpoli vai pētersīļi.

No ķīmiskajiem līdzekļiem, daudz dārznieki izmanto risinājumus ar vara sulfātu. Tik pat veiksmīgi var palīdzēt arī mulča vai zāģu skaidas, salmi, vai sasmalcinātas koku mizas.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru