“Facebook” tumšā puse – kā atpazīt bīstamus “draugus”

Uzziniet, kā atpazīt tīmeklī “tumšus” cilvēkus, un jo ātrāk, jo labāk.

Draugs vai ienaidnieks?

Jūs esat iepazinies ar valdzinošu svešinieci, ko satikāt kādā saviesīgā pasākumā, ko rīkoja jūsu kopīgs paziņa. Nākamajā rītā jūs sociālajā tīklā “Facebook” saņemat no viņas lūgumu pievienot viņu jūsu draugu sarakstam. Atminoties patīkamo sarunu iepriekšējā vakarā, jūs, ilgi nedomādams, ātri nospiežat “Apstiprināt”. Viņa taču šķita visnotaļ jauka.

Ko jūs tikko izdarījāt? Piešķīrāt praktiski nepazīstamam cilvēkam tiesības sīki izpētīt jūsu privāto dzīvi un uzzināt daudz personiskas informācijas.

Lielākoties draudzības uzaicinājuma apstiprināšana ne ar ko nedraud, jo vairums cilvēku izmanto “Facebook” kā nevainīgu līdzekli, lai internetā uzturētu attiecības, kas ir izveidotas reālajā dzīvē. Tomēr dažreiz jūsu spontānais lēmums ielikt svešiniekam rokā atslēgas uz jūsu virtuālo pasauli var izrādīties liela kļūda.

Tumšās personības tīklā “Facebook”

Uzsākot jaunu draudzību, otra cilvēka rakstura īpašībām ir liela nozīme. Jūs noteikti nevēlēsieties, lai jūsu jaunajam draugam vai draudzenei piemistu personības iezīmes, kas ir raksturīgas t.s. tumšajai triādei, ko veido psihopātija, makjavellisms un narcisisms*. Bet vai tās ir iespējams nešaubīgi atpazīt tiešsaistē? Pamatojoties uz dažiem pētījumiem (un ņemot talkā veselo saprātu), atbilde ir “jā”, tomēr dažas no šīm iezīmēm izpaužas uzkrītošāk nekā citas.

Pētījumā “Secinājumi par tumšo triādi, balstoties uz “Facebok” kontiem”(1) tika konstatēts, ka atpazīt narcisismu šī tīkla kontos ir vieglāk nekā psihopātiju un makjavellismu.

Citā pētījumā (2) secināts, ka katrs no trim tumšo personību tipiem tīmeklī uzvedas citādāk. Piemēram, makjavellistiskas personības pievērš daudz lielāku uzmanību paštēla veidošanai tīklā “Facebook” un vairāk nododas pašslavināšanai.

Daži no “tumšajiem” var būt arī bīstami. Pētījumos atklāta tieša sakarība starp uzvedību sociālajos tīklos un vardarbību.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru