Entomologs paskaidroja, kāpēc nedrīkst nogalināt mājas zirnekļus

Nogalināt zirnekļus – tā ir slikta zīme. Bet šim apgalvojumam ir arī nopietni bioloģiskie iemesli: zirnekļi ir svarīga ekosistēmas daļa, un tie atbrīvo mūsu mājas no daudziem bīstamiem kaitēkļiem.

Par to izdevumā The Conversation raksta Mets Bērtons, entomoloģijas speciālists no Ziemeļkarolīnas štata universitātes.

Garkājainais zirneklis vai Folkus falangas.

LASI VĒL: Ja mājās pamanāt šo kukaini, nekādā gadījumā nesitiet to nost! Lūk, uz ko tas ir spējīgs…

“Es zinu, ka jūs ir grūti pārliecināt, bet ļaujiet man pamēģiniet. Nenogaliniet nākamo zirnekli, ko ieraugāt savā mājā, – raksta Bērtons.  – Zirnekļi ir svarīga jūsu mājvietas ekosistēmas daļa, kā arī ir patstāvīgi organismi”.
Entomologs kopā ar kolēģiem veica pētījumu 50 pilsētas un lauku mājās, meklējot kukaiņus. Katrā no tām tika atklāti zirnekļi. Visbiežāk zinātnieki atklāja tīmekļa zirnekļus vai siena zirnekļus. Abas šīs grupas veido zirnekļtīklu n gaida, kad tajā nokļūs upuris.

“Zirnekļi ir visēdāji un ēd visu, ko var noķert. Tomēr viņi regulāri ķer kaitēkļus un kukaiņus, kas pārnēsā slimības, piemēram, odus, – atzīmē biologs.  – Ir pat tāds zirgu zirneklis, kas dod priekšroku ar asini piesūkušiem moskītiem. Tādējādi, nogalinot zirnekli, jūs netikai atņemat viņam dzīvību, bet arī atbrīvojotas no jūsu mājām svarīga plēsēja”.

Gandrīz visi zirnekļi ir indīgi. Tomēr inde lielākajā daļā gadījmu ir pārāk vāja, lai kaitētu cilvēkam. Turklāt viņu ilkņi knapi spēj caurdurt cilvēka ādu, bet viņu kodumi ir ārkārtīgi reti. Tiesa, ir jāatceras, ka ir zirnekļu veidi, kuru kodiens apdraud cilvēka dzīvību, – piemēram, melnās atraitnes un brūnie zirnekļi.

Zirnekļi izvēlas slēpties no cilvēkiem – mēs viņiem esam daudz bīstamāki, nekā viņi mums.

LASI VĒL: Vīrietis, kuru nemanot sakoda kukainis, iespējams, zaudēs savu roku!

“Ja jūs patiešām nevarat sadzīvot ar zirnekli savā mājā, dzīvoklī vai garāžā, tā vietā, lai viņu nogalinātu, pamēģiniet viņu pārnest uz ielas. Viņš atradīs citu vietu, un abas vietas būs apmierinātas ar rezultātu, – aicina Bērtons. – Bet, ja jūs varat viņu paciest – neuztraucieties par to, ka pie jums dzīvo zirnekļi. Tas ir pilnīgi normāli. Un pat, ja jūs to nemaz neredzat, visticamāk, ka viņi pie jums jau ir. Tāpēc ievērojiet taktiku “dzīvo un ļauj dzīvot citiem” pret nākamo zirnekli, ko ieraugāt”.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru