Eiropas Centrālā banka apstiprina BBVA piedāvājumu iegādāties Banco Sabadell

Lai gan Eiropas Centrālā banka (ECB) ir apstiprinājusi šo piedāvājumu, BBVA vēl ir nepieciešami citi regulējošo iestāžu apstiprinājumi, lai iegāde tiktu pabeigta.

BBVA nesen paziņoja, ka tā ir saņēmusi ECB apstiprinājumu savam Banco Sabadell pārņemšanas piedāvājumam. Tomēr bankai būs nepieciešams arī Spānijas pretmonopola uzraudzības iestādes CNMC un tās biržas uzraudzības iestādes apstiprinājums, lai piedāvājums tiktu īstenots.

BBVA valdes priekšsēdētājs Karloss Torress Vila bankas tīmekļa vietnē paziņoja: “Šodien mēs esam saņēmuši Eiropas Centrālās bankas apstiprinājumu mūsu piedāvājumam Banco Sabadell akcionāriem. Tas ir ļoti nozīmīgs pavērsiens, kas vēl vairāk uzsver šī projekta spēku un maksātspēju.

Banco Sabadell un BBVA apvienošana rada spēcīgāku un ienesīgāku uzņēmumu, kas gadā varēs papildus kreditēt ģimenes un uzņēmumus 5 miljardu eiro apmērā. Mēs sagaidām, ka atlikušās atļaujas saņemsim mūsu paredzētajā termiņā un turpināsim īstenot pievilcīgāko projektu Eiropas banku nozarē.”

Maija sākumā BBVA bija izteikusi 12,23 miljardu eiro pārņemšanas piedāvājumu tieši konkurējošās bankas akcionāriem, piedāvājot apmainīt vienu BBVA akciju pret katru Banco Sabadell akciju. Tas notika pēc tam, kad Sabadell valde noraidīja to pašu darījumu piedāvājumu.

BBVA apgalvoja, ka pārņemšana apvienotu uzņēmumus, kas jau tagad ir savstarpēji cieši papildinoši, ar potenciālu izmantot ievērojamas sinerģijas priekšrocības. Rezultātā apvienotā banka būtu konkurētspējīgāka un rentablāka, kā arī, iespējams, piesaistītu vairāk ieguldījumu.

Šī pārņemšana varētu būt arī stimuls Eiropas banku konsolidācijai, kad vairākas mazākas Eiropas bankas izvēlas apvienoties, lai gūtu lielākus apjomradītus ietaupījumus un tirgus daļu, kā arī spētu labāk konkurēt ar lielākajām ASV bankām.

Tomēr pret pārņemšanu iebilst Spānijas valdība, kas jau ir paudusi bažas par tās ietekmi uz darba vietām, klientiem un Spānijas finanšu sistēmu. Šīm bažām pievienojās arī vietējie uzņēmumi un arodbiedrības, kā arī bažas par iespējamu monopola veidošanos, ja pārņemšana tiks atļauta.

Paredzams, ka visvairāk tiks ietekmēti tādi reģioni kā Katalonija, jo tur ir liels skaits filiāļu, kas pārklājas, jo tur ir dibināta arī Banco Sabadell. Katalonijā jau ir bijuši vairāki uzņēmumi un bankas, kas atdalīšanās bažu dēļ pametuši reģionu. Tāpēc iespēja, ka tiks zaudētas vēl vairākas darbavietas, varētu būt diezgan būtisks trieciens reģiona ekonomikai.

Spānijas Ekonomikas ministrija var iejaukties un nepieļaut bankas pārņemšanu vai apvienošanu, un tai ir sešu mēnešu periods, lai pieņemtu galīgo lēmumu pēc apspriešanās ar dažādām regulatīvajām iestādēm.

Ja pārņemšana notiks, dažas arodbiedrības ir paziņojušas, ka kā aizsardzības pasākumu tās pieprasīs rakstiskas darba garantijas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru