ĀM: Latvija uztur konsekventu nelikumīgi anektētās Krimas neatzīšanas politiku

2018. gada 29. septembrī, ANO Ģenerālās asamblejas 73.sesijas laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savas runas laikā uzsvēra, ka Latvija turpina un turpinās atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un uzturēt konsekventu nelikumīgi anektētās Krimas neatzīšanas politiku.

Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts uztur vienoto ES politiku Ukrainas jautājumā un uzsver pilnīgu Minskas vienošanos izpildi kā svarīgāko priekšnosacījumu konflikta Ukrainas austrumos atrisināšanā. Ukraina ir suverēna valsts, kuras teritoriālā integritāte ir jārespektē. Reaģējot uz Krievijas Federācijas īstenoto nelikumīgo Krimas aneksiju, Latvija atbalsta un turpinās atbalstīt ES noteiktās sankcijas.

Ārlietu ministrija norāda, ka pret Krievijas Federāciju noteikto sankciju ietvaros ir aizliegts sniegt un izmantot organizēta tūrisma pakalpojumus nelegāli anketētās Krimas teritorijā. Aizliegts iegādāties nekustamos īpašumus, uzņēmumus vai to daļas, kā arī veikt jebkāda veida finanšu darbības Krimā. Par sankciju pārkāpumu Latvijas Republikas Krimināllikuma 84. pantā ir paredzēta kriminālatbildība.

Ārlietu ministrija aicina Latvijas pilsoņus pievērst uzmanību Ukrainas noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem Krievijas Federācijas anektētajā Krimas pussalā.

Saskaņā ar Ukrainas normatīvajiem aktiem iebraukt Krimā atļauts tikai Ukrainas likumdošanā noteiktos gadījumos caur īpaši noteiktiem Ukrainas robežkontroles punktiem, saņemot Ukrainas varas iestāžu atļauju. Pārkāpjot šo kārtību, vainīgās personas Ukrainā var tikt sauktas pie atbildības (tai skaitā, arī pie kriminālatbildības) un tām var tikt liegta atļauja turpmākai ieceļošanai Ukrainā.

Ārlietu ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus nepiedalīties sporta, kultūras un izklaides pasākumos, kurus prettiesiski anektētajā Ukrainas teritorijā Krimā organizē Krievijas Federācija. Latvijas pilsoņu piedalīšanās un Latvijas vārda vai valsts simbolikas izmantošana šādos pasākumos ir pretrunā Latvijas ārpolitiskajai nostājai un apkauno Latvijas vārdu demokrātiskajā pasaulē.

Aicinām ņemt vērā arī to, ka nelegāli anektētajā Krimas teritorijā Latvijas Ārlietu ministrija nesniedz konsulāros pakalpojumus. Konsulārās palīdzības saņemšanas iespējas ārkārtas situācijās (smaga saslimšana, nelaimes gadījums, personas nāve, dokumentu nozaudēšana vai palikšana bez finanšu līdzekļiem, u.c.) ir ļoti ierobežotas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru