9 noslēpumi, kā izaudzēt lielas zemenes

Kad lielveikalu plauktos redzam lielas un skaistas zemes, nereti mūs apņem neviltota skaudība. Parasti pašiem savas zemenes tik lielas neizaug, taču pat tirgū iespējams sastapt visīstākās smagsvara zemenes.

Izrādās, ka lielas un skaistas zemenes var izaudzēt ne tikai Polijā vai Izraēlā, bet arī mūsu pašu Latvju dārzos. Viss, kas jums nepieciešams, ir šie pāris viltīgie padomi.

  1. Ļoti svarīgi, lai iegādājaties tieši lielogu zemenes: Holiday, Honey, Marmalade, Gigantella Maxim, Everests, Bogota u.c. Šīs šķirnes var sniegt daudz lielākas ogas, nekā jums ierastās. Rekordos ogas mēdza sasniegt pat 100 g viena. Ar parasto šķirņu palīdzību tādas ir ļoti grūti iegūt.
  2. Pirms ziemas augus vajag mazliet “pabarot”. Uz vienu kvadrātmetru augsnes platības uzlieciet 30 g superfosfātu. Pavasarī nepieciešams zemi uzart tā, lai nekaitētu stādiem, bet izaugušās nezāles ir jāizravē.
  3. Agrā pavasarī vecās lapas noraujiet nost un sadzedziniet tās. Tādā veidā jūs ievērojami samazināsiet kaitēkļu daudzumu savās dobēs. Uz katru metru starp stādu rindām ieberiet vienu tasi koksnes pelnu. Pēc tam dobes varat uzart vidēji 5 – 7 cm dziļumā.
  4. Agrā pavasarī stādus “jāpabaro” ar karbamīdu. Ņemiet 10 litrus ūdens un vienu sērkociņu kastīti karbamīda. Tāpat karbamīdu varat papildināt ar nātrija vai kālija humātu: viena ēdamkarote uz 10 litriem ūdens.
  5. Otro reizi zemenes jāmēslo pirms ziedēšanas vai tās laikā. Proti, tiek atšķaidītas divu sērkociņu kastīšu tilpums nitrofosfāta vai azofoska. Uz katra auga nepieciešams iztērēt 0,5 l maisījuma.
  6. Uz katra krūma atstājiet ne vairāk par četriem vai pieciem ziednešiem, turklāt pašus pirmos ziedus vajag pēc iespējas ātrāk, tad augs nebūs vārgs un sniegs daudz apjomīgākas ogas. Turklāt ogas nepieciešams novākt laikus – jo ilgāk tās stāvēs, jo lielāka iespēja, ka dažādi kaitēkļi tās vienkārši apēdīs, nemaz nerunājot par to, ka nākošā ogu partija tiks aizkavēta.
  7. Atbrīvojieties no zemeņu ūsām, jo tās novājina stādus. Ūsas nav jānorauj, bet gan rūpīgi jānogriež. Ja nepieciešams zemenes atstāt, lai tās pavairotu, tad uz kātiņa atstāju vienu – pasu pirmo ziediņu. Nogrieztās zemeņu ūsas neatstājiet tur pat dobēs, jo pēc lietus tās var iesakņoties.
  8. Zemenēm patīk ūdens, taču pārlieku salaistīt tās nevajag, jo tad sapūs gan ogas, gan saknes. Lai tas nenotiktu, stādus nepieciešams stādīt uz vaļņiem.
  9. Pēc ražas novākšanas zemenes nepieciešams “pabarot” ar mēslojumu trešo reizi. Ņemiet 10 litru ūdens un 2 – 3 sērkociņu kastītes diamofoska. Tieši šī mēslojuma dēļ nākamajā gadā būs daudz vairāk ziediņu un ogu.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru