8 galvenās kļūdas, kuras mēs pieļaujam, tīrot zobus

Zobu pasta

Visbiežāk mēs izspiežam pārāk daudz zobu pastu uz birstītes. Optimālai zobu tīrīšanai vajadzīga zobu pasta liela zirņa lielumā, pretējā gadījumā zobu birstīte ļoti slīdēs un netiks līdz aplikumam. Vēl viena izplatīta kļūda – nepiemērotas zobu pastas lietošana.

Kā pareizi izvēlēties zobu pastu:

Ja vērojama nosliece uz kariesu vai tā esamība, tad vajadzētu izvēlēties zobu pastas ar fluoru. Cilvēkiem, kuri dzīvo rajonos ar fluoru piesātinātu ūdeni (vairāk kā 1,2 mg/l), nav ieteicams lietot zobu pastas ar fluoru.

Ja ir jūtīgi zobi, tad ieteicamas zobu pastas, kuru sastāvā ir kālija hlorīds, kālija citrāts, arginīns, stroncija hlorīds, hidroksilapatīts.

Ja novērojama smaganu asiņošana, tad izvēlieties tādas zobu pastas, kas satur antibakteriālās vielas (hlorheksidīns vai triklozāns) un zālīšu ekstraktus (ehināciju, kliņģerīti). Tādas zobu pastas nedrīkst lietot ilgāk par 3 nedēļām, jo tās izjauc noderīgo mikrofloru mutes dobumā.

Jebkādu no augstāk minēto zobu pastu lietošana neatceļ ārstēšanas nepieciešamību, kuru nozīmēt var tikai stomatologs.

Galvenā kļūda ir līnijveida kustības pa labi – pa kreisi, kuras tikai iegrūž aplikumu zobu starpās. Priekšējie zobi ir jātīra kustībā uz augšu – uz leju, ievērojot dažus noteikumus. Vēl viens nepareizs gājiens – zobu tīrīšana uzreiz pēc ēšanas: uzreiz pēc ēdiena zobu emalja kļūst ievainojama, tāpēc zobi jātīra 30 minūtes pēc ēdienreizes.

Zobu tīrīšanas noteikumi:

Procedūrai jābūt ne mazāk kā 3 minūšu ilgai.

Zobu birste jātur 45 grādu leņķī pret zobiem un smaganām.

Jāsāk ar priekšējiem zobiem, pakāpeniski virzoties pie aizmugurējiem zobiem.

Apakšējos zobus tīra kustībā no apakšas uz augšu, bet augšējos – kustībā no augšas uz leju.

Zobu košļāšanas virsma tiek apstrādāta ar apļveida izgrebjošām kustībām.

Pēc mutes skalošanas ar zobu birstīti (un nevis pārklājumu) notīrīt mēli.

Zobu diegs

Daudzi no mums tam nepievērš nekādu lielo uzmanību, un velti. Zobu starpu tīrīšana ar zobu diegu ne tikai var novērst zobakmens veidošanos, bet arī stiprina smaganas. Pareizai un ērtai tīrīšanai vajadzētu ņemt ne mazāk kā 18 cm zobu diega, un tās galus uztīt uz rādītājpirkstu un vidējo pirkstu. No sākuma zobi ir jāiztīra ar zobu diegu, un pēc tam ar zobu birstīti. Paskatīties, kā lietot zobu diegu, var šeit.

Stomatoloģiskās konstrukcijas

Lielākā daļa cilvēku, kuri nēsā breketes un citas stomatoloģiskās konstrukcijas, bieži ignorē pareizu kopšanu. Ortodonti uzstājīgi iesaka zobus tīrīt pēc katras ēdienreizes ar fluoru saturošu zobu pastu, kā arī iesaka regulāri izmantot zobu diegu un speciālu birstīti.

LASI VĒL: Gribat nostiprināt un izbalināt zobu emalju? Lūk, kāda Tibetas mūka recepte!

Ja jūs nēsājat tādas iekārtas, tad ēdiens ir smalki jāsagriež, it īpaši āboli un citi cietie produkti. Bet no mīkstās karameles, popkorna un citiem saldumiem, kuriem patīk iestrēgt zobos, jums labāk atteikties pavisam.

Avots: www.adme.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru