7 visaromātiskākie krūmi dārzam

Ir patīkami aizbraukt uz vasarnīcu, kas ir pilna ar smaržīgiem, aromātiski ziedošiem krūmiem. Maigā smarža palīdz atslābināties pēc smagas nedēļas, uzlabot garastāvokli un pašsajūtu.

Gandrīz visi krūmi izdala aromātiskas ēteriskās eļļas ziedēšanas laikā, bet tikai dažus cilvēks spēj sajust noteiktā attālumā. Par tiem mēs arī pastāstīsim. Daži krūmi jau mūsu dārzkopjiem ir ļoti labi zināmi, bet ar dažiem nāksies vēl iepazīties.

Ceriņi

Neskatoties uz daudzajām šķirnēm, Latvijā visizplatītākie ir parastie ceriņi. Ceriņu krūms izaug no 5 – 7 m garš. Tas ir bagātīgi klāts ar lapām. Baltās, violetās vai rozā krāsas ziedi ir izvietoti zaru galu skarās. Ceriņi zied maijā, to aromāts jūtams no attāluma, un tieši ar ceriņiem mums asociējas pavasaris.

Rozes

Rozi dēvē par dārza karalieni. Tās ziedu skaistums savienojas ar tās burvīgo aromātu. Šķirņu un veidu daudzveidība ļauj izvēlēties gan krāsu, gan ziedu lielumu, gan arī ziedēšanas laiku. Jāņem vērā, ka ne visām rožu šķirnēm piemīt spēcīgs aromāts. Rožu ziedi lieliski izskatās gan krūmā, gan arī grieztā veidā.

Rododendri

Dekoratīvais lapu koku vai mūžzaļais krūms mēdz būt pat vairāk nekā 2 m augsts. Zied kupli un spilgti, no aprīļa-maija līdz pat jūnijam. Ziedi ir dzelteni, rozā vai purpurkrāsas, pārsvarā ķekaros vai vairogveida ziedkopās. Rododendriem piemīt reibinoši saldens aromāts, bet ir sastopamas šķirnes arī bez spilgti izteiktās smaržas.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru