7-Eleven akciju lēciens, jo konkurents izsaka jaunu atpirkšanas piedāvājumu

Veikalu giganta 7-Eleven akcijas trešdien strauji pieauga pēc tam, kad tas saņēma jaunu pārņemšanas piedāvājumu no Kanādas konkurenta Alimentation Couche-Tard. Japānas Seven & i Holdings apstiprināja jauno piedāvājumu, bet neatklāja nekādu jaunu informāciju.

Paziņojums nāca pēc tam, kad Bloomberg News ziņoja, ka jaunajā piedāvājumā uzņēmuma vērtība ir vairāk nekā 47 miljardi ASV dolāru (36 miljardi eiro) – aptuveni par 20 % lielāka nekā iepriekš.

Septembrī Seven & i noraidīja Couche-Tard piedāvājumu par 38 miljardiem ASV dolāru, apgalvojot, ka tas ir pārāk zemu novērtēts un ka potenciālajai pārņemšanai būtu jārisina nopietni regulatīvie šķēršļi. Seven & i akcijas Tokijā noslēdzās ar 4,7 % pieaugumu pēc sākotnējā lēciena par 9,5 %.

Jaunais piedāvājums, kā ziņots, Seven & i tika iesniegts 19. septembrī, un kopš tā laika starp abām pusēm nav notikušas nekādas diskusijas. Seven & i paziņoja, ka tā “turpinās rīkoties savu akcionāru un citu ieinteresēto personu interesēs”.

Pēc tam, kad iepriekšējais piedāvājums tika noraidīts, Japānas Finanšu ministrija iekļāva Seven & i to uzņēmumu sarakstā, kuri tiek uzskatīti par “būtiskiem” valsts nacionālajai drošībai.

Šis solis, kas, kā tiek uzskatīts, lielā mērā maz ietekmē Couche-Tard izpirkšanas mēģinājumu, liek potenciālajiem ārvalstu investoriem šādos Japānas uzņēmumos lūgt valdības pārbaudi.

Japānas uzņēmumu, kas ir tik liels kā Seven & i, vēl nekad nav iegādājies ārvalstu uzņēmums. Vēsturiski Japānas uzņēmumi biežāk pirka ārvalstu uzņēmumus.

Pagājušajā gadā Japānas valdība izdeva jaunas pamatnostādnes par uzņēmumu apvienošanos un pārņemšanu, kurās aicināja uzņēmumus neatteikties no ticamiem pārņemšanas piedāvājumiem bez pienācīgas apsvēršanas.

7-Eleven ir pasaulē lielākais veikalu tīkls, kam ir 85 000 veikalu 20 valstīs un teritorijās. Ja darījums tiktu īstenots, Couche-Tard veikalu tīkls ASV un Kanādā vairāk nekā divkāršotos līdz aptuveni 20 000 veikalu un izveidotu 100 000 veikalu ķēdi visā pasaulē.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru