Rio Tinto sper lielu soli akumulatoru metāla jomā, iegādājoties Arcadium Lithium

Kalnrūpniecības gigants Rio Tinto iegādāsies ASV uzņēmumu Arcadium Lithium, veicot darījumu aptuveni 6,7 miljardu ASV dolāru (6,11 miljardu eiro) vērtībā. Tiek uzskatīts, ka tas ir solis ceļā uz uzņēmuma litija piedāvājuma nostiprināšanu, jo, turpinoties pārejai uz zaļo enerģiju, uzņēmums tiecas iegūt lielāku daļu bateriju metālu tirgū.

Darījums tika noslēgts, maksājot par vienu akciju 5,85 dolārus (5,34 eiro), kas ir vairāk nekā Arcadium akciju cena, kura brīdī bija 4,24 dolāri (3,87 eiro), un Rio Tinto maksāja Arcadium Lithium 5,85 dolārus (5,34 eiro).

Rio Tinto galvenie produkti pašlaik ir vara, alumīnija un dzelzsrūdas ieguve, un tās projekti ir izvietoti Austrālijā, Kanādā, ASV, Mongolijā, Dienvidāfrikā un citur.

Savukārt Arcadium Lithium ir nostiprinājies litija ķīmisko vielu ieguves un ražošanas nozarē, un tas darbojas parastās sālsūdens ieguves, cietakmens ieguves un tiešās litija ieguves jomā. Uzņēmumam ir projekti Austrālijā, Ķīnā, Argentīnā, Kanādā, ASV, Japānā un Apvienotajā Karalistē.

Rio Tinto izpilddirektors (CEO) Jakobs Stausholms paziņojumā presei par iegādi sacīja: “Arcadium Lithium iegāde ir nozīmīgs solis uz priekšu Rio Tinto ilgtermiņa stratēģijā, radot pasaules klases litija uzņēmumu līdzās mūsu vadošajām alumīnija un vara operācijām, lai nodrošinātu energoapgādes pārejai nepieciešamos materiālus.

Arcadium Lithium ir izcils uzņēmums, un mēs izmantosim savu mērogu, attīstības iespējas un finansiālo spēku, lai pilnībā izmantotu tā 1. līmeņa portfeļa potenciālu. Šī ir pretcikliska paplašināšanās, kas ir saskaņota ar mūsu disciplinēto kapitāla sadales sistēmu, palielinot mūsu ekspozīciju strauji augošā, pievilcīgā tirgū pareizajā cikla brīdī.”

Arcadium Lithium izpilddirektors Pols Greivss arī teica: “Mēs esam pārliecināti, ka šis ir pārliecinošs naudas piedāvājums, kas atspoguļo pilnīgu un taisnīgu mūsu uzņēmuma ilgtermiņa vērtību un mazina mūsu akcionāru risku, kas saistīts ar mūsu attīstības portfeļa izpildi un tirgus svārstībām. Arcadium Lithium ir vadošais pasaules litija ražotājs ar visplašāko litija ķīmisko produktu piedāvājumu un pasaules klases ražošanas tīklu, ko papildina plašs tehnoloģiju portfelis un pieredze visos litija vērtības ķēdes aspektos.

Šis līgums ar Rio Tinto apliecina vērtību, ko daudzu gadu laikā esam radījuši Arcadium Lithium, un mēs priecājamies, ka šis darījums dos mums iespēju paātrināt un paplašināt mūsu stratēģiju, kas dos labumu mūsu klientiem, mūsu darbiniekiem un kopienām, kurās mēs darbojamies.”

Kalnrūpniecības uzņēmumi cenšas konsolidēties

Rio Tinto solis ir jaunākais no pēdējā laikā vērojamajiem kalnrūpniecības uzņēmumu apvienošanās gadījumiem, kas vērojami šogad, kad kalnrūpnieki cenšas nostiprināt savas pozīcijas, jo enerģētikas pāreja kļūst arvien straujāka.

Litijam ir īpaša nozīme “zaļajā” pārejā, jo to plaši izmanto elektriskajos transportlīdzekļos, klēpjdatoros, mobilajos telefonos, digitālajās kamerās un dzesēšanas līdzekļos. Tomēr akumulatoru metāla cenas pēdējā laikā ir kritušās, jo tirgū bija pārmērīgs piedāvājums, tāpēc Rio Tinto veiktā Arcadium Lithium iegāde ir vēl jo savlaicīgāka.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru