4 spēcīgas garšvielas, kas nogalina baktērijas un aizsargā organismu

Oregano – pretmikrobu efekts

Dakteris Preiss nebrīnās par to, ka jau kopš seniem laikiem oregano ir ticis izmantots dažāda veida infekciju profilaksē un ārstēšanā. Viņš noskaidrojis, ka stafilokoku vīrusu infekcijas profilaksē peļu eksperimentālajai grupai oregano eļļas efektivitāte ir vienlīdz augsta, kā tradicionālajām antibiotikām. Vēl tas labi tiek galā ar infekcijas sēnīšu parādīšanos.

Oregano eļļa (vidējā diennakts norma) kopā ar ķimeņu un grieķu trigonellas eļļām, kā arī ķirbju sēklām samazina asinsspiedienu. Žurkām ar diabētu tika normalizēts cukura līmenis asinīs, kā arī jūtīgums uz insulīnu. Teksasā veiktie pētījumi apstiprināja, ka ar oregano eļļas palīdzību iespējams atbrīvoties no parazītiem.

Preisa veiktais secinājums ir tāds, ka tie cilvēkiem, kuri regulāri ikdienā ēdienos izmanto oregano nenozīmīgā, bet pietiekamā daudzumā, ir laba aizsardzība pret parazītiem un diabēta izveidošanos. Visām šīm izstrādēm vēl ir nepieciešami vairākkārtēji papildus apstiprinājumi un farmaceitiski pētījumi ar cilvēkiem.

LASI VĒL: Jūs neticēsiet, bet vēzis – tā neesot saslimšana, bet vienkārši bizness

Kurkuma – pretvēža garšviela

Karija pulverveida garšvielā ir atrodama dzeltenā kurkuma. Tajā ir ļoti augsta kurkumīna koncentrācija, kam piemīt spēcīga antioksidanta iedarbība. Jaunākie veiktie pētījumi apstiprina kurkumīna spēju apspiest vēža šūnas. Eksperimenta laikā, kas veikts mēģenē, prostatas vēža šūnas, uz kurām iedarbojās kurkumīns, tika iznīcinātas par 80 %.

Pievienojot kurkumīnu peļu ēdienam, kurām bija implantētas cilvēka prostatas audzēja vēža šūnas, to augšana krasi samazinājās. Zinātnieki pieļauj, ka kurkumīnam ir spēja bloķēt to gēnu aktivitāti, kas izraisa vēža attīstību. Tāda iedarbība tika atzīmēta arī plaušu un resnās zarnas vēža gadījumos.

Papildus esošajām īpašībām, kurkumīns samazina iekaisuma procesu aktivitāti, tūsku locītavā, bet dzīvniekiem novērš galvas smadzeņu ievainojumu progresēšanu. Kalifornijā tika veikts pētījums ar pelēm, kurām iepotēta Alcheimera slimība. Viņu barībai tika pievienota maza deva kurkumīna. Rezultātā S-plākšņu skaits samazinājās uz pusi.

Kanēlis – novērš diabētu

Ričards Andersons, zinātnieks, kas strādā ASV Lauksaimniecības Departamentā, apgalvo, ka kanēlis savienojumā ar daudziem saldiem ēdieniem spēj kontrolēt cukura rādītāju izmaiņas asinīs. Malts kanēlis paaugstina jutīgumu pret insulīnu, ievērojami normalizējot cukurua līmeni asinīs. Viņš spēja iegūt aktīvu MGHP (metilhidroksihalkon), vienu no komponentēm, kas ietilpst kanēļa sastāvā. Iegūto komponentu eksperimenta laikā, kas tika veikts mēģenēs, ievērojami paātrināja cukura pārvēršanās procesu vismaz par 20 reizēm.

Kanēļa piedeva mazos daudzumos gatavojamajam ēdienam un jebkuros desertos stimulē insulīna darbību un sniedz pozitīvu rezultātu. Lauru lapa, krustnagliņa un kurkuma var būt aizstājēji, bet to darbība novērota esam nedaudz vājāka.

Šī atklājuma nozīmīgums ir acīmredzams. Var lietot nepieciešamās garšvielas un novērst cukura rādījumu svārstīšanos un diabēta attīstīšanos. Ir pierādīts, ka pētāmajiem dzīvniekiem, kuriem insulīna līmenis turēt zemā līmenī, kanēlis veicinājis novecošanās aizkavēšanos un dzīves paildzināšanos.

LASI VĒL: Mūsu slimības ir uzrakstītas uz sejas. Pilnais slimību saraksts

Visefektīvākās garšvielas

Visspēcīgāko dabisko antibiotiku sarakstā, kas spēj iznīcināt trīsdesmit dažāda veida infekcijas, kas sastādīts Kornelas universitātē, atrodas visiem zināmas un katram pieejamas garšvielas.

Pirmajās trīs vietās – tas ir sīpols (arī lociņi), ķiploks un asie smaržīgie pipari.

Nedaudz zemāk iekārtojušies majorāns, timiāna sēklas un estragons.

Maltas krustnagliņas, ķimeņu sēklas, lauru lapas un kajenas pipari sarakstu noslēdz.

Garšvielas ar antioksidantu iedarbību. Šeit saraksta augšgalā atrodas oregano eļļa, rozmarīns, timiāna sēklas, ķimenes, safrāns, bazilika un kinzas lapas, kā arī kurkuma, ingvers, muskatrieksts, estragons. Kalifornijas zinātnieki timiāna aktivitāti salīdzina ar vitamīnu E.

Izrādās, ka pikanto garšvielu lietošana jebkuros ēdienos var pasargāt no daudzām un dažādām saslimšanām. Bet tas fakts, ka visām uzskaitītajām garšvielām ir vēl viena kopēja īpašība: sausā veidā tās saglabā savas noderīgās īpašības, tas padara tās plaši pieejams visiem.

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru