10 lieliskas receptes ziemas krājumu papildināšanai

Cukīni un paprikas salāti

SASTĀVDAĻAS

  • 2 kg cukīni
  • 3–4 sīpoli
  • 4–5 paprikas
  • 350 grami tomātu pasta
  • 100 grami ūdens
  • 1 ēdamkarote ar kaudzi sāls
  • 200 grami cukurs
  • 300 grami saulespuķu eļļa
  • 100 grami etiķis ( 9%)
  • zaļumu saišķītis

PAGATAVOŠANA

  1. Sīpolu, papriku un cukīni sagriež kubiciņos un kārtās izkārto multikatla traukā (var arī lielā parastajā katlā).
  2. Atsevišķā traukā samaisa tomātu pastu, sāli,cukuru, eļļu, etiķi un ūdeni..
  3. Ar iegūto maisījumu aplej dārzeņus. Pa virsu uzber zaļumus. Salātus multikatlā gatavo režīmā “Sautēšana” 40 minūtes. Samaisa tos un vēl karstus izliek sterilizētās burkās, cieši aiztaisa vai satin.

 

Rīsu salāti

SASTĀVDAĻAS

  • 800 grami notīrīta paprika
  • 400 grami notīrīti kabači
  • 800 grami notīrīti tomāti
  • 1 glāze rīsi
  • 5 lauru lapas
  • 1 glāze rafinētas augu eļļas
  • 50 grami etiķa (9%)
  • 100 grami cukurs
  • 1 ēdamkarote sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Papriku un kabačus sagriež salmiņos, tomātus sagriež kubiciņos.
  2. Lielā katliņā ieliek dārzeņus, rīsus un pārējās sastāvdaļas (izņemot etiķi), samaisa un uzvāra. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 30 minūtes, periodiski dārzeņus apmaisot.
  3. 3 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi. Karstus salātus izliek pa burciņām un satin.

 

Gruzīnu salāti no zaļajiem tomātiem

SASTĀVDAĻAS

  • 500 grami zaļie tomāti
  • 200 grami paprika
  • 100–150 grami sīpols
  • 50 ml augu eļļa
  • 50 ml galda etiķis (vīna vai ābolu)
  • čili pipars
  • 1 tējkarote koriandra sēklas
  • 1/4 tējkarote grieķu sēklas (ucho-suneli)
  • 1/4 tējkarote oregano (majorāns)
  • Kinzas, bazilika un selerijas saišķītis
  • 1 lauru lapa
  • 15 grami sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Dārzeņus sagriež daiviņās un pus gredzenos, pieber sāli un pievieno sagrieztus zaļumus un papriku. Ja tev nav visas garšvielas, kas norādītas receptē, aizstāj tās ar hmeli-suneli maisījumu. Pievieno salātiem augu eļļu un etiķi, un liec nostāvēties aptuveni 1-2 dienas istabas temperatūrā.
  2. Pēc tam salātus ieliec burkās un liec ledusskapī. Pēc nedēļas salāti būs gatavi.
  3. Lai to saglabātu līdz ziemai, vajag uz 1 litra burciņu ar salātiem taisīt citu marinādi: 1 tējkarote sāls, 2 tējkarotes cukurs, 4 ēdamkarotes saulespuķu eļļa un 4 ēdamkarotes etiķis. Sterilizē 35 – 40 minūtes.

 

Ziemas salāti ar sēnēm

SASTĀVDAĻAS

  • 1,5 kg jaunas, svaigas sēnes (vislabāk cauruļveida)
  • 1 kg tomāti
  • 1 kg paprika
  • 700 grami burkāni
  • 700 grami sīpols
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 1 saišķīties selerijas lapu
  • 300 ml augu eļļa
  • 1 ēdamkarote melnie pipari
  • 1 ēdamkarote smaržīgie pipari
  • 4 krustnagliņas
  • 100 ml etiķis (9 %)
  • 150 grami cukurs
  • 50 grami sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Sēnes notīra un sargiež vidējos gabaliņos. Pēc tam 15 – 20 minūtes vāra.
  2. Sēnes ieliek sietā, nomazgā, pasautē uz pannas, lai iznāktu liekais mitrums.
  3. Lielā katliņā uzsilda eļļu un tajā liek lielos gabalos sagrieztus tomātus, sīpolus un papriku. Kad parādās sula, pievieno sēnes, salmiņos sagrieztus burkānus, ķiplkus un visas garšvielas (izņemot etiķi).
  4. Uz lēnas uguns vāra 30 – 40 minūtes. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno etiķi.
  5. Salātus ieliek sterilizētās burkās un aiztaisa ar sterilizētiem vāciņiem, apgriežot tās otrādi un izkārtojot uz dvieļa.

 

Dārzeņu salāti ar ķiploku

SASTĀVDAĻAS

  • 1,5 kg tomāti
  • 1 kg baklažāni
  • 1 kg kabači
  • 1 kg paprika
  • 1 kg burkāni
  • 200 grami ķiploks
  • 70 ml etiķis (9 %)
  • 500 ml augu eļļa
  • 200 grami cukurs
  • 70 grami sāls
  • zaļumi

PAGATAVOŠANA

  1. Tomātus samaļ gaļas maļamajā mašīnā vai sasmalcina blenderī, burkānus sarīvē uz rupjās rīves, baklažānus, papriku un kabačus sagriež kubiciņos.
  2. Tomātu biezenim pievieno augu eļļu, etiķi, cukuru, sāli un sasmalcinātu ķiploku ar pētersīļiem.
  3. Multikatla traukā ielej tomātu biezeni un ieslēdz prorammu “Sautēšana” vai arī sautē lielā katlā.
  4. Uzvāri tomātu biezeni, pievieno sagrieztos dārzeņus, samaisi un sautē vēl 45 minūtes.
  5. Karstos salātus izliek sterilizētās burkās, aptin, apgriež otrādi un apklāj.

Šāda veida salāti kļūs par lielisku alternatīvu standarta konservēšanai: sālītiem vai marinētiem gurķiem vai pat tomātiem. Pievieno dažādību savai ikdienai un pamēģini pagatavot šīs sagataves ziemai!

Avots: vkurselife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru