VIENOTĪBA: grozījumi Kredītiestāžu un Patērētāju tiesību aizsardzības likumos būtiski ierobežos bezatbildīgu kredītu izsniegšanu

VIENOTĪBAS Saeimas frakcijas deputāti ir iesnieguši izskatīšanai Saeimā grozījumus Kredītiestāžu likumā un Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ar mērķi ierobežot bezatbildīgu kredītu izsniegšanu aizņēmējiem, kuri tos vēlāk nespēs atdot.

Saskaņā ar iesniegtajiem grozījumiem, turpmāk kredītdevējiem – gan kredītiestādēm, gan nebanku kredītdevējiem – būs pienākums pārliecināties par potenciālo aizņēmēju ienākumiem un spējām atdot aizņēmumu. Ar abu likumu grozījumiem tiks noteikts, ka Kredītinformācijas birojā būs pieejama visa nepieciešamā informācija par potenciālā aizņēmēja maksātspēju – darbavietas nosaukums, ienākumu apjoms, pastāvošās saistības un to izpildes disciplīna. Grozījumi paredz, ka gan kredītiestādēm, gan nebanku kredītdevējiem būs jāsniedz nepieciešamā informācija Kredītinformācijas birojam.

VIENOTĪBAS Saeimas frakcijas deputāti, izstrādājot grozījumus likumos, ir ņēmuši vērā Ekonomikas ministrijas ekspertu veikto analīzi un ieteiktos risinājumus. Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra sniegto informāciju, 2017.gadā pārbaudes veiktas 16 kapitālsabiedrībās un tajās visās ir konstatēti pārkāpumi, proti, virknē gadījumu aizņēmumi izsniegti apmērā, ko patērētājs, visticamāk, nevar atļauties atmaksāt; dokumentāri nav pārbaudīti ienākumi un saistības virs 427 EUR; un virknē gadījumu aizņēmumi izsniegti, ņemot vērā neoficiālos ienākumus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru