Katrs, kas ir veikalā iegādājies gaļu, droši vien ir redzējis sarkano šķidrumu, kas dažreiz atrodama iepakojumā. Daudzi vienmēr uzskatījuši, ka tās ir dzīvnieku asinis. Tomēr tie ir maldi.
Patiesībā šis noslēpumainais sarkanais šķidrums ir mioglobīns: dabīga olbaltumviela, kas palīdz dzīvniekiem uzglabāt skābekli muskuļu šūnās. Jo vairāk mioglobīns, jo sarkanāka gaļa. Lielākiem un aktīvākiem dzīvniekiem ir nepieciešams lielāks skābekļa daudzums salīdzinot ar nelieliem un tiem, kas maz kustās. Līdz ar to, viņu gaļā ir vairāk mioglobīna. Lūk, kāpēc tad, kad jūs pērkat “balto” vistas gaļu, kas mazāk kustas nekā, piemēram, govs, jūs neatradīsiet nekādu sarkanu šķidrumu. Mioglobīns kļūst spilgti sarkans pēc tam, kad gaļa ir sagriezta, un tiek pakļauta skābekļa iedarbībai. Tas kļūst tumšāks siltuma ietekmē, tāpēc arī labi pagatavotam steikam ir tumši brūna nokrāsa. Nākošreiz, kad jūs pasūtīsiet steiku, zināsiet, ka tās nav asinis. Tā ir vienkārši dabīga olbaltumviela, kas kļuvusi sarkana skābekļa ietekmē.
Avots: linkeni.info